.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, printr-o serie de manifestări.

Astfel, în data de 29 .07. 2017, ora 10°° , în fata  Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (zona  pietonală),  va avea loc o actiune  de distribuire materiale  cu caracter informativ – educative, iar in data de 06.08.2019 ora 12, un simpozion în sala de sedinţe al DSP Hunedoara

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) (28 iulie 2019) este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Sloganul CAMPANIEI ZMH 2019: SĂ ELIMINĂM HEPATITA!

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.

Hepatita virala  este o inflamaţie a ficatului cauzată de un virus. Există cinci virusuri hepatitice diferite: A, B, C, D şi E:

HEPATITA A se transmite prin ingestie de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată; se poate manifesta epidemic, pe fondul deficienţelor de igienă personală şi a sanitaţiei precare.

HEPATITA B se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate; se poate transmite în timpul naşterii de la mamă la copil, prin schimbul de lame de ras sau periuţe de dinţi, prin sex neprotejat şi prin schimbul de ace şi seringi în cazul injectării de droguri.

HEPATITA C se transmite prin contact sânge-la-sânge. Cele mai frecvente moduri de infecţie includ practici nesigure de injectare, sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale şi prin sânge şi produse din sânge netestate. Aceasta poate fi transmisă şi prin intermediul unor practici sexuale, iar riscul creşte prin prezenţa altor infecţii cu transmitere sexuală.

HEPATITA D se transmite prin contact cu sângele infectat. Virusul hepatitic D este un virus defectiv care necesită prezenţa HVB pentru realizarea infecţiei şi asigurarea replicării. Astfel, poate fi găsit doar la persoanele infectate cu HVB, prin coinfecţie sau suprainfecţie.

HEPATITA E, la fel ca şi hepatita A, se transmite prin consumul de alimente contaminate sau apă potabilă contaminată. Focarele apar în cazul în care există o lipsă de apă potabilă şi canalizare.

Vaccinarea este cel mai bun mod de a preveni infecţia cu virusul hepatitei B. Mai mult de un miliard de doze de vaccin hepatitic B, au fost folosite de la începutul anilor 1980 şi s-a dovedit a fi eficient în aproximativ 95% din cazuri. Nu există în prezent nici un vaccin pentru hepatita C.

Cu disponibilitatea de vaccinuri şi tratamente eficiente pentru hepatita B şi doar tratament pentru hepatita C,eliminarea hepatitei virale este realizabilă, dar este necesară o mai mare conştientizare şi înţelegere a bolii şi a riscurilor, astfel cum este şi accesul la diagnostic şi tratament mai ieftine.

Situaţia cazurilor de Hepatită acută în judeţul  Hunedoara:

  2015 2016 2017 2018 Primele

6 luni 2019

HEP A 198 17 4 54 46
HEP B 8 5 2 9 3
HEP C 3 4 3 2 0
HEP NON A NON B 9 1 2 10 2
HEP E 0 0 0 0 1
Total 218 29 11 75 51

Situaţia cazurilor de Hepatită cronică în judeţul  Hunedoara:

 

  Cazuri noi 2014 2015 2016 2017 2018
Hepatită cronică 1.125 1.357 1.232 1.092   702

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate