.

Aniversarea celor 200 de ani de la nașterea Eroului Națiunii Române, Avram Iancu

Astăzi și mâine, găzduim la Deva un eveniment de prestigiu care marchează aniversarea celor 200 de ani de la nașterea Eroului Națiunii Române, Avram Iancu.
Este o mândrie pentru mine și pentru Consiliul Județean Hunedoara să fim inițiatorii unei conferințe științifice de talie internațională, organizată sub egida Academiei Române și unica de acest fel la nivel național.
În această dimineață, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, în prezența Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, a președintelui Academiei Române, acad. Ioan Aurel-Pop, a ministrului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Elena Intotero, a prof. univ. dr. Vasile Dîncu, fost ministru și un apropiat al județului Hunedoara, a prof. univ. dr. Ioan Bolovan – directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, a cadrelor academice și universitare invitate, precum și unui numeros public interesat de viața și epoca în care a trăit Avram Iancu.
În anul în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea sa, avem datoria de a-l omagia pe Avram Iancu, Eroul Națiunii Române, care își doarme somnul de veci pe pământ hunedorean, în Panteonul Moților de la Țebea, vegheat de gorunul lui Horea și de numeroșii pelerini care trec pragul complexului muzeal.
Avram Iancu a petrecut o parte din viață în județul Hunedoara, a străbătut munții Apuseni alături de moții din zona Bradului, a gândit și a visat sub gorunul lui Horea de la Țebea, a luptat pentru drepturile și libertățile poporului său. De aceea, suntem onorați că județul Hunedoara găzduiește acest eveniment științific unic în țară!
Prin intermediul acestei prestigioase conferințe, ne dorim să aducem clarificări asupra vieții și personalității lui Avram Iancu, la fel cum ne dorim să înțelegem mai profund implicarea sa în mișcarea socială și națională a românilor din Transilvania, alături de alți lideri importanți ai vremii.
Am convingerea că, în urma acestui eveniment, vom avea o perspectivă mai clară asupra vieții și acțiunilor lui Avram Iancu, dar și asupra contextului istoric din timpul Revoluției de la 1848-1849, la nivel local, regional și european.
Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea acestei conferințe internaționale la Deva, în județul Hunedoara. Mulțumesc Academiei Române și președintelui acad. Ioan-Aurel Pop, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, care a preluat responsabilitatea organizării evenimentului, le mulțumesc tuturor oamenilor de știință români și străini care au înscris lucrări în cadrul conferinței.
De asemenea, mulțumesc tuturor celor care au contribuit la promovarea conferinței dedicate memoriei lui Avram Iancu, precum și tuturor celor care au fost prezenți la deschiderea oficială desfășurată la Teatrul de Artă Deva.
Nistor Laurențiu- Președinte Consiliul Județean Hunedoara
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate