.

Sălaşu de Sus: O troiţă va fi sfinţită de Sărbătoarea Paştelui

O troiţă din lemn va fi sfinţită în satul Sălaşu de Sus, în a treia zi de Paşti, după slujba de la biserică, pentru ca oamenii să-şi aducă aminte de credinţa în Dumnezeu atunci când vor trece prin centrul localităţii.

Troiţa, prima de acest fel, este donată comunităţii locale de către două familii din sat şi este realizată de un meşter din Maramureş.

„La vremurile care sunt acum, troiţa este un îndemn către toţi cei care trec pe acolo că este momentul să se întoarcă cu faţa către Dumnezeu. Vremurile care le trăim, cu această trecere prin pandemie şi printr-un nedorit război, ne arată că trebuie să ne aplecăm mai mult spre Biserică şi Dumnezeu”, a spus primarul comunei Sălaşu de Sus, Ioan Vlad.

Pregătirile pentru Paşte au început încă din această săptămână printr-o amplă acţiune de curăţenie care a avut loc în comună prin grija autorităţii locale, a şcolii şi a mai multor voluntari care s-au înscris la acest eveniment.

Pe rând, în satul Sălaşu de Sus vor mai avea loc, joia viitoare, o procesiune la care vor lua parte familiile desemnate să se ocupe de pregătirea Sfintelor Paşti la biserică, vinul şi pâinea fiind asigurate de către composesoratul din comună.

Trebuie menţionat aici şi un obicei care a rămas viu în satele Paroş şi Coroieşti – alergatul prescurei, acesta desfăşurându-se, a doua sau a treia zi de Paşti, în funcţie de loc. Oamenii iasă la marginea satului, cu mic, cu mare, se ciocnesc ouă roşii şi se bea un pahar de vin.

„Prescura se ascunde într-un lan de grâu, iar cine o găseşte primeşte una întreagă, de la biserică. Prescura se face o dată cu Paştele pentru biserică. Mai demult, se pleca de la biserică cu prescura sfinţită şi un litru de vin, spre lanul de grâu. Se iese pe holdă, iar preotul stropeşte şi binecuvântează locul cu apă sfinţită de la biserică, după care se cântă Iordanul.  Mai demult, cei mai de vază trei oameni din sat ascundeau prescura, iar feciorii satului o căutau şi o mâncau atunci când o găseau. Obiceiul are legătură cu credinţa creştină şi cu dorinţa oamenilor de a avea o recoltă bogată”, a explicat primarul Ioan Vlad.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate