.

Ziua Mondială a igienei mâinilor – 5 mai 2024 –

Ziua Mondială a Igienei Mâinilor (Save Lives: Clean Your Hands), sărbătorită în fiecare an la data de 5 mai, a fost lansată în 2009, fiind corelată cu  First Global Patient Safety Challenge: Clean Care is Safer Care (Prima provocare globală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru siguranța pacienților: îngrijirea în condiţii de igienă corespunzătoare, este o îngrijire mai sigură).

Iniţiativa „SALVEAZĂ VIEȚI: Spală-te pe mâini!” este parte a unui efort global major de îmbunătățire a igienei mâinilor în domeniul asistenței medicale.

Practicarea igienei mâinilor în unitățile sanitare protejează deopotrivă pacienții și personalul medico-sanitar. Simplul gest al spălării mâinilor poate să prevină răspândirea germenilor, inclusiv a celor rezistenți la antibiotice, mâna murdară reprezentând principala cale de transmitere a infecțiilor în unitățile sanitare. Personalul medico-sanitar trebuie să respecte cu strictețe cele 5 momente cheie ale igienei mâinilor atunci când oferă îngrijiri medicale:

1.     Înainte de a intra în contact cu pacientul;

2.     Înainte de a realiza proceduri aseptice;

3.     După expunerea la fluide corporale;

4.     După contactul cu pacientul;

5.     După atingerea obiectelor aflate în contact sau în apropierea pacientului.

În acest an, tema aleasă de Organizaţia Mondiale a Sănătăţii pentru marcarea acestei zile pune accent pe îmbunătăţirea cunoștințelor şi abilitătilor angajaţilor din domeniul sănătății privind prevenirea și controlul infecțiilor, inclusiv prin promovarea igienei mâinilor, ca măsură esenţială pentru stoparea diseminării germenilor.

Astfel, este necesară o abordare inovatoare a procesului de învăţare pentru:

· A creşte accesul la resurse inovative de învăţare, în domeniul igienei corespunzătoare a mâinilor şi a metodelor de prevenţie şi control a infecţiilor, ca parte a programelor de educaţie medicală pentru angajaţii din domeniul sănătății.

· A creşte gradul de conștientizare cu privire la importanța cunoașterii și a învățării despre igiena mâinilor, pentru a preveni apariţia bolilor infecțioase.

· A dezvolta mecanisme de măsurare și evaluare a impactului instruirii și educației în ceea ce priveşte standardele și practicile în domeniul igienei mâinilor, inclusiv în ceea ce priveşte prevenţia infecţiilor asociate actului medical şi rezistenţa la antibiotice.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, personalul medico-sanitar ar trebui să practice spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 40-60 secunde sau să practice dezinfecția igienică a mâinilor cu substanțe hidro-alcoolice timp de 20-30 secunde.

Cazuri de infecții asociate asistenței medicale raportate de către unitățile sanitare cu paturi în judeţul Hunedoara:

JUDEȚUL HUNEDOARA 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023  
Infecții asociate asistenței medicale 36 98 170 155 163 194 308 441 475  

Faceți un obicei dintr-un gest simplu ce ține bolile departe de dumneavoastră și de pacienții îngrijiți! Mâinile curate salvează vieți!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate