.

Falimentul firmelor de construcţii, consecinţa blocării PNDL 2

Guvernul nu mai are bani pentru continuarea, în acest an, a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, iar primele care vor avea de suferit vor fi primăriile din comune şi oraşe care au depus proiecte şi au câştigat finanţări nerambursabile oferite prin intermediul acestui mecanism financiar.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor, Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice a anunţat că nu mai are fonduri de la data de 22 iunie şi că va putea face deconturi doar pentru facturile emise până la 15 iunie. Măsura este aspru criticată, pe principii economice, de administraţiile locale şi de cea judeţeană, în condiţiile în care PNDL2 permitea derularea unor proiecte utile pentru comunităţile locale, chiar şi de către cele mai mici.

„Acest program a scos din mocirlă satele şi comunele, oraşele mai mici, iar acum se opreşte la jumătatea anului. Nu s-a întâmplat niciodată ca în luna iunie să fie gata banii din PNDL, un program care a permis investiţii în toate administraţiile locale, fără să ţină cont de culoarea politică a primarilor. Se spune că primăriile pot continua lucrările începute şi că acestea vor fi plătite la rectificarea bugetară. Dar cine are curaj? Primarii nu mai au încredere în ceea ce spune Guvernul, iar bugetele proprii ale primăriilor abia ajung până la sfârşitul anului. (…) Guvernul aruncă în aer proiectele de dezvoltare locală ale judeţului”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, şi, totodată, preşedinte al organizaţiei judeţene PSD.

În plus, susţine liderul politic, blocarea fondurilor va duce, printr-o consecinţă directă, la falimentarea firmelor de construcţii care au lucrat în avans, folosind resurse proprii, în speranţa că facturile le vor decontate la timp. Că nu se va întâmpla aşa este lesne de înţeles, iar urmările se vor regăsi într-o situaţie delicată a firmelor, reduceri de activitate şi şomaj.

Practic, în judeţul Hunedoara au fost 221 de proiecte care au câştigat finanţare prin PNDL 2, iar dintre acestea 116 au fost finalizate. Mai rămân 65 de proiecte care au nevoie de finanţări în valoare de circa 150 de milioane de lei şi nu se ştie când Guvernul va putea oferi aceşti bani pentru continuarea PNDL2.

Pe de altă parte, preşedintele CJ Hunedoara, dar şi primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, şi edilul şef al comunei Toteşti, Tiberiu Pasconi, au arătat pericolul care apare prin creşterea explozivă a preţurilor la materialele de construcţii. O primă consecinţă se referă la faptul că preţurile folosite la fundamentarea proiectelor de finanţare, inclusiv a celor europene, nu mai concordă cu realitatea din zilele noastre.

„Guvernul ar trebui să dea o hotărâre prin care să recalibreze preţurile şi să ofere apoi diferenţa de bani recalculată pentru fiecare proiect în parte. Cum poţi să faci, de exemplu, anvelopări de blocuri cu preţuri stabilite din 2019 şi cu o creştere de 40% la materialele de construcţii, de atunci şi până în prezent. Trebuie recalculate preţurile, manopera, iar diferenţa stabilită de proiectant să o ofere guvernul, după ce este verificată de ADR”, a spus primarul Dan Bobouţanu.

Autorităţile locale vor sesiza aceste anomalii Guvernului şi parlamentarilor europeni pentru găsirea soluţiilor necesare pentru ca proiectele să poată fi puse în practică.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate