.

Facturi umflate pentru frigul din calorifere

CEH taxează mai mult pentru muncă mai puţină.

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a depăşit limitele în ceea ce priveşte taxarea consumatorilor din Deva pentru căldura pe care, susţine conducerea CEH, ar fi primit-o populaţia în decursul lunii februarie. O demonstrează factura pentru subvenţia la energia termică pe care a emis-o CEH şi a trimis-o la plată Primăriei Deva. Valoarea calculată a reuşit să-l scoată din sărite pe primarul municipiului Deva, Florin Oancea, care a apreciat că suma solicitată este „un decont scandalos”, pe care nu-l va accepta la plată fără o justificare economică justă.

„În luna ianuarie Complexul Energetic Hunedoara a solicitat Primăriei Deva plata unui decont pentru subvenţia termică în valoare de 477.025 lei. În ianuarie, Termocentrala Mintia a funcţionat 31 de zile din 31. Primăria Deva a achitat imediat acest decont. În luna februarie, CEH a solicitat Primăriei Deva plata unui decont pentru subvenţia termică în valoare de 483.735 lei, adică cu 6.709 lei mai mult, deşi Termocentrala Mintia a lucrat doar 18 zile din 28. Deci, Complexul Energetic Hunedoara cere mai mulţi bani pentru mai puţine zile lucrate! Vă întreb, dragi deveni care îngheţaţi în case, vi de pare corect? Noi să plătim mai mult şi CEH să ne livreze doar frig în calorifere?”, a declarat primarul Devei.

Incompetenţă şi rea-voinţă

Iar de aici până la solicitarea de demitere a conducerii CEH n-a mai fost decât o zi, după ce primarul Oancea a aflat că huila extrasă de minerii din Valea Jiului ia, din nou, drumul termocentralei de la Paroşeni şi nu pe cel al Mintiei. Motivaţia este extrem de simplă: termocentrala Mintia poate produce, pe lângă energia electrică, şi agentul termic necesar încălzirii locuinţelor din Deva.

Primarul Florin Oancea i-a acuzat pe directorul general Samuel Dioane şi pe administratorul special Cristian Roşu de “incompetenţă” şi “rea-voinţă” în gestionarea problemelor cu care se confruntă locuitorii municipiului Deva care nu mai au căldură în apartamente.

„Devenii şi-au plătit toate obligaţiile contractuale faţă de Termocentrala Mintia, iar cei doi decidenţi ai CEH au luat hotărârea direcţioneze cărbunele extras din Valea Jiului către Termocentrala Paroşeni, lăsând în frig mii de deveni, precum şi creşe, grădiniţe, şcoli din municipiul Deva. Guvernul României a plătit toate salariile restante, precum şi toate sporurile pentru minerii din Valea Jiului. Tot cărbunele extras, după ce greva minerilor s-a încheiat, a fost direcţionat de cei doi conducători ai CEH către Termocentrala Paroşeni, în bătaie de joc faţă de mii de deveni, copii de creşă, grădiniţă, elevi, maturi, bătrâni! Este intolerabilă această situaţie! Dioane Samuel şi Roşu Cristian: Demisia!”, a scris Oancea pe pagina sa de socializare.

I-a scris ministrului

Totodată, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei PNL Deva, Florin Oancea a adăugat că se va adresa şi forurilor statutare ale partidului de la nivel naţional pentru a-i demite pe cei doi conducători ai CEH “în regim de urgenţă”, ţinând cont de faptul că Dioane şi Roşu sunt membri ai PNL.

„Bătaia de joc şi incompetenţa trebuie să ia sfârşit aici! Lipsa de respect, solidaritate şi empatie pentru cei peste 22 mii de deveni obligaţi să stea în frig, fără nici o vină, îmi întăreşte convingerea că demisia celor doi este cea mai corectă soluţie! Devenii nu trebuie să mai sufere din cauza incompetenţei voastre!”, a conchis primarul municipiului Deva.

Ulterior, edilul i-a scris şi ministrului Energiei, Virgil Popescu, solicitându-i sprijinul în rezolvarea problemei căldurii în oraş.

Declaraţiile nu ţin de cald

Rămâne de văzut cum se va ieşi din acest carusel al declaraţiilor care, cel puţin deocamdată, nu ţine de cald devenilor! Este, poate, cea mai gravă situaţie cu care s-a confruntat oraşul după 1989, în ceea ce priveşte încălzirea locuinţelor pe timpul iernii!

Cert este faptul că ritmul debranşărilor de la termoficare a cunoscut o ascensiune exponenţială, în paralel cu cererile de montaj ale unei centrale de apartament, care funcţionează pe gaz metan. Dacă nu se va găsi o soluţie rapidă, lucrurile vor degenera în mai rău şi pentru Termocentrala Mintia, al cărei viitor era dependent şi de capacitatea de a livra agent termic în oraş. Pentru că oricine şi orice ar spune unii şi alţii, nu poţi sta în frig şi să încălzeşti apă pe aragaz doar din dorinţa de a fi solidari cu angajaţii termocentralei!

Consum record de energie; jumătate din surse regenerabile

Consumul de electricitate al ţării a depăşit 9.200 de MW miercuri dimineaţa, pe fondul temperaturilor scăzute din toată ţara. Consumul a provenit în totalitate din surse interne, iar producția, la rândul ei, a fost asigurată pe jumătate din surse regenerabile.

Conform datelor de pe site-ul Transelectrica, turbinele eoliene asigurau 26% din producţia totală, hidrocentralele – 22,3%, parcurile fotovoltaice – 1,55% şi biomasa – 0,78%. Alte surse sunt hidrocarburile – 18,5%, cărbune – 15,7%, nuclear – 15%.

În istoricul ultimilor cinci ani, cel mai mare consum instantaneu de energie electrică a fost consemnat în luna ianuarie 2017, având o valoare de 9.930 MW.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate