Cum poți avea cele mai frumoase ouă pe masa de Paște. Tehnici de vopsit, clasice și moderne

Vinerea Mare este ultima zi dinaintea Sărbătorii Învierii când se pot vopsi ouăle de Paște, obicei care face trimitere la Sfintele Patimi ale Mântuitorului, mai cu seamă la jertfa Domnului de pe Golgota.

Legenda vorbeşte despre faptul că Maica Domnului, venind la Golgota să-şi plângă Fiul răstignit, a aşezat sub cruce un coş cu ouă, care s-au înroşit de la sângele ce curgea din rănile lui Iisus. Mântuitorul, când a văzut că ouăle s-au înroșit, le-a spus celor prezenți: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.

În trecut gospodinele vopseau ouăle de Paște folosind foi de ceapă, sfeclă roșie sau chiar spanac, însă de-a lungul vremii au apărut vopselele speciale și o mulțime de metode care să le dea un aspect mai interesant, mai deosebit.

*Metoda clasică și cea mai răspândită, folosind vopsea

Ouăle se spală cu apă caldă, apoi se șterg cu un prosop curat. Se pun la fiert în apă rece, puțin sarata. Când încep să clocotească, se lasă 4-7 minute să fiarbă.

Între timp se pregătește vopseaua. Se pune apă la fiert și când clocotește se adaugă vopseaua, care s-a dizolvat în prealabil cu puțină apă rece.

Într-o strecurătoare, se pun ouăle fierte și se scufundă 1-2 minute, apoi se lasă să se zvânte. Se pot picta apoi cu diferite motive, după dorința și talentul fiecăruia.

Când sunt gata se lustruiesc cu o bucată de pânză înmuiată în ulei sau cu o bucățică de slănină.

Ouăle se pot mai pot decora cu frunze de pătrunjel, de mărar sau trifoi: pe ouăle umede se lipesc frunzulițe mici, apoi se pune fiecare ou astfel decorat într-un tifon curat și se leagă fiecare bucată ca într-o punguță. Operatia se poate face și cu un ciorap de nailon.

Partea de coajă acoperită cu frunza va rămâne nevopsită. La sfârșit se lustruiesc și acestea.

*Ouă încondeiate

Pentru incondeiat, se pregătește, într-un ibric, ceară curată de albine, care se topește și se păstrează mereu caldă cât se lucrează. Cu un mic tub metalic, legat pe o pană de lemn, se ia ceara și se desenează pe fiecare ou flori, cercuri suprapuse, figuri geometrice, apoi se fierb ouăle direct în baia de vopsit.

*Ouă vopsite în mod natural

Dacă nu vrei să cumperi vopseaua, poți folosi produse naturale – frunze, legume și fructe – pentru a colora ouăle.

În apa în care acestea fierb se pot pune: sfeclă roșie sau coajă de măr pentru roșu, frunze de nuc pentru verde, mure sau frunze de varză roșie pentru albastru, foi de ceapă sau mălin pentru galben, suc de struguri/ vin pentru mov, foi de ceapă roșie pentru roz, morcovi pentru portocaliu și cafea pentru maro.

Sursa: alba24

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate