.

Folcloristul, muzicianul și poetul Nicodim Ganea a fost elogiat în comuna lui natală

Primarul Traian Gligor a marcat împreună cu elevii și colectivul Școlii Gimnaziale ,,Nicodim Ganea” Bistra, 146 de ani de la nașterea poetului și compozitorului Nicodim Ganea.

Colectivul școlii care îi poartă numele, l-a celebrat printr-o manifestație religios-culturală.

Preoții Adrian Oaida și Ilie George Grecu au sfințit monumentul poetului și compozitorului Nicodim Ganea amplasat în fața școlii și au ținut o slujbă comemorativă.

Evenimentul a fost încununat de reprezentația corului școlii, condus de profesorul Gelu Muntea, cor care a interpretat cântece scrise de Nicodim Ganea.

Nicodim Ganea s-a născut într-o familie de țărani, din localitatea Bistra, din Munții Apuseni.

În anul 1892 un eveniment deosebit avea să-i influenţeze viaţa. În urma acţiunii desfăşurate de ,,Astra”, (înfiinţată în anul 1861), în Bistra ia fiinţă ,,Reuniunea Română de cântări şi muzică”.

Această societate culturală, reprezenta o valoroasă formă de afirmare a culturii naţionale, de pregătire a unor cadre în domeniul literaturii, teatrului, muzicii şi coregrafiei, în fruntea lor aflându-se cărturari şi patrioţi de seamă din acea vreme.

La vârsta de 22 de ani preia postul de cantor la biserica din sat. Tot atunci este invitat să instruiască un cor bărbătesc din comuna Vârtop-Cărpiniş (comună ce se învecinează cu Bistra).

În toamna anului 1901, Nicodim Ganea urmează la Blaj, cursurile de cântăreţi bisericeşti, cu gândul că după terminarea lor se va întoarce din nou în comuna sa natală pentru a-şi continua activitatea de cantor la biserică. Dar odată cu plecarea din sat destinul viitorului compozitor se va schimba crucial. De acum viaţa i-a fost un zbucium permanent de căutări, suferinţe şi deziluzii.

În vara anului 1904, pleacă la Bucureşti pentru a-şi continua studiile la Conservator.

Ajunge apoi la Conservatorul din Budapesta unde urmează compoziţia cu Viktor Herzfeld, iar orchestraţia şi citirea de partituri cu Perene K.Szabo.

Nicodim Ganea a fost primul culegător de folclor din Munții Apuseni.

În anul 1911, Nicodim Ganea a publicat  la Orăștie, volumul de poezii ,,Din sărmana mea grădină” sub pseudonimul Strin (rostirea moțească pentru străin).

După moartea lui Iacob Mureşianu, în anul 1917, catedra de muzică de la Școala Normală a fost încredinţată compozitorul Nicodim Ganea, fost elev al maestrului.

Nicodim Ganea a avut o viață zbuciumată și nefericită.

Din păcate, bătrân, slăbit şi foarte bolnav, Nicodim Ganea nu mai are puterea să colinde satele, petrecându-şi timpul printre elevi şi studenţi, fiind prezent la toate repetiţiile corale.

În vara anului 1949, Ganea suferă un atac cerebral după care rămâne paralizat şi ţintuit la pat. Dându-şi seama că zilele-i sunt pe sfârşite, îşi exprimă dorinţa de a fi dus la Bistra, în satul său natal. I se îndeplineşte dorinţa prin bunăvoinţa “omului de inimă” Ioan Florea.

În ziua de 24 octombrie 1949, la vârsta de 70 de ani, firul vieţii lui Nicodim Ganea se termină aici, trecând astfel în eternitate.

Marele rapsod, devine doar o amintire.

Folclorist, muzician și poet, Nicodim Ganea nu va fi uitat niciodată de localnicii din Bistra și de moții lui.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate