.

Aproape 275 de mii de euro, fonduri europene nerambursabile pentru un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul comunei Bistra

85% din consumul de energie electrică a comunei va fi asigurat de acest nou sistem

 Primăria Comunei Bistra a depus pentru finanțare un proiect prin care  intenționează să realizeze o capacitate de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru autoconsumul comunei Bistra.

Această investiție pe fonduri nerambursabile presupune instalarea unei capacități proprii de producție de energie electrică, din sursă solară, cu o putere de 250,8 kW, care să-i asigure minimum 85% din totalul consumurilor de energie electrică a comunei.

De asemenea, va reduce emisiile de CO2 și va eficientiza consumul de energie prin utilizarea surselor regenerabile.

Proiectul este depus pe Fondul pentru Modernizare, Programul Cheie 1 care este conceput astfel încât să sprijine direct îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și de eficiență energetică prin contribuția la creșterea ponderii energiei din surse regenerabile (energie eoliană și solară) în mixul total de energie, prin investiții în capacități de producere a energiei electrice din SRE, on-shore sau off-shore, corelat cu eliminarea cărbunelui din mixul energetic până în 2032, facilitând astfel tranziția energetic sustenabilă.

Proiectul se află în fază de evaluare la Ministerul Energiei.

,,Având în vedere cerințele tot mai evidente pentru tranziția către o economie sustenabilă și circulară,  am depus acest proiect. Sistemul de producție energie electricăva fi instalat în două locații: la Baza Sportivă de pe strada Rude și pe construcțiile Școala Gimnazială Nicodim Ganea Bistra și Centrul de îngrijire copii tip after school. Consider că este o investiție importantă pentru comuna noastră. Ca și până acum, împreună cu echipa din Primărie vom continua să depunem proiecte care să modernizeze comuna și să crească nivelul de trai al localnicilor”, declară Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

Realizarea investitiei presupune instalarea unui system fotovoltaic de 250,8 kWp, alcătuit din 456 panouri a câte 550Wp fiecare și instalarea a 10 invertoare de 20 kWp fiecare și două invertoare de 25 kWp.

Sistemul fotovoltaic este menit să acopere o parte din consumul energetic al comunei prin energie regenerabilă provenită din surse solare.

Montajul panourilor se va realiza prin intermediul unor structure speciale de montaj din aluminiu.

Pentru măsurarea energiei electrice produse, la fiecare system fotovoltaic se va monta un contor smart-meter cu posibilitatea de limitare a energiei electrice produse în funcție de consum.

Valoarea totală a acestui proiect este de 1.368.235 lei.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate