.

Vălişoara: Microbuz electric pentru şcolari, maşină electrică prin Rabla Plus

Administraţia locală din comuna Vălişoara îşi propune să folosească autovehicule prietenoase cu mediul, obiectiv în cadrul căruia va fi achiziţionată o maşină electrică în cadrul Programului Rabla Plus. De asemenea, prin demersurile făcute la nivelul Consiliului Judeţean Hunedoara, Primăria Vălişoara va dispune, cât de curând, de un microbuz electric ce va fi utilizat pentru transportul elevilor la şcoală.  

În acest sens, Primăria Vălişoara a depus, pe19 martie, o cerere de finanțare prin Programul Rabla Plus 2024, derulat prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru achiziționarea unei mașini electrice. De remarcat este faptul că printr-o coordonare eficientă s-a  reușit ca documentaţia şi cererea de finanțare să fie depuse în timp util întrucât, ca și în edițiile precedente, bugetul alocat s-a epuizat rapid.

„Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de un ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. Astfel că din bugetul comunei nu este cheltuit nici un ban și vom avea posibilitatea  prin achiziția acestui autoturism să facem economii și în ceea ce priveşte carburantului utilizat. În plus, vom contribui la reducerea poluării mediului înconjurător”, a precizat primarul comunei Vălişoara, Camelia Bedea.

Mașina electrică care va fi achiziționată va avea propriul sistem de încărcare, însă trebuie menţionat faptul că Primăria Vălişoara are câștigate, prin PNRR, finanţări pentru montarea a două stații de încărcare electrică, cu câte două puncte fiecare: lent şi rapid. Cele două staţii de încărcare vor fi puse în practică în scurt timp. Contractul de finanțare a fost semnat și se va începe implementarea acestuia.

În plus, Primăria Vălişoara este cuprinsă în programul Consiliului Judeţean Hunedoara prin care mai multe unităţi şcolare din judeţ vor fi dotate cu microbuze electrice pentru transportul elevilor.

„Suntem incluși în demersul Consiliului Județean Hunedoara pentru a primi un microbuz electric pentru școală. Microbuzul electric este extrem de necesar pentru a scăpa de costurile cu reparațiile vechiului microbuz și cele legate de carburant. Prin urmare, microbuzul şcolar cel nou este tare așteptat, atât de administraţia locală, cât şi de copii. Satele comunei sunt cu locuințe dispersate, dar, chiar aşa, este necesar ca fiecare copil să aibă transport asigurat spre școală, în condiții de siguranță”, a completat primarul comunei Vălişoara, Camelia Bedea.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate