.

Teatrul de Artă Deva împlinește, astăzi, 113 ani de la primul spectacol jucat pe scena edificiului de cultură

Cu acest prilej, în această după-amiază, de la ora 18.30, la sediul teatrului va fi dezvelită o plachetă aniversară, eveniment urmat, la ora 19.00, de spectacolul „Interludii”, de Eugene O’Neill, regia Alexander Hausvater. Intrarea la spectacol este liberă, cu rezervarea, în prealabil, a locului la Agenția Teatrală.
Conducerea Consiliului Județean Hunedoara, împreună cu managerul Mihai Panaitescu și întreaga echipă a Teatrului de Artă, vă așteaptă la acest eveniment deosebit pentru comunitatea locală și pentru viața culturală a Devei și a județului Hunedoara.
Scurt istoric:
În urmă cu 113 ani, Teatrul de Artă Deva era cunoscut sub numele de Teatrul Orășenesc (Városi Színház). Orașul Deva făcea parte la vremea respectivă din comitatul Hunedoarei, Imperiul Austro-Ungar.
Pe locul fostului local Redut, demolat în 1910, s-a ridicat în nici doi ani clădirea care, în prezent, găzduiește Teatrul de Artă din Deva. La vremea respectivă, majoritatea fondurilor pentru lucrări au provenit din donații publice.
Clădirea a fost edificată în stilul Art Nouveau maghiar de inspirație Secession vienez. Aceasta capodopera arhitecturală, aflată astăzi pe lista monumentelor istorice, a fost proiectată de celebrul cuplu de arhitecți Komor Marcell și Dezső Jakab, specializați în construcția de sinagogi și săli de concerte în toată Europa.
În 23 aprilie 1911 clădirea a fost dată în folosință ca Teatru Orășenesc (Színház), când în sala de spectacole a fost prezentat spectacolul lui Váradi Antal, intitulat Prologul. După aceea, a fost interpretată opereta Obsitos, de Emerich Kalman. De menționat este și faptul că, pentru o vreme, a funcționat ca și cinematograf cu numele Urania, unde au rulat primele filme mute din Comitatul Hunedoarei.
De-a lungul timpului, instituția de cultură a avut mai multe denumiri, în diferitele etape ale existenței sale: Teatrul Orășenesc, Ansamblul de Cântice și Dansuri, Teatrul de Estradă, Teatrul Arta, Teatrul de Stat de Estradă, Teatrul de Revistă, Teatrul de Artă Dramatică, Teatrul Municipal Deva, Teatrul Județean Hunedoara și, în prezent, Teatrul de Artă Deva.
Astăzi, teatrul are 400 de locuri, este teatru de repertoriu cu o trupă de actori permanentă și cu dotări tehnice demne de vremurile pe care le trăim, dar și cu un palmares impresionant de producții proprii din dramaturgia contemporană și clasică (130 de producții în ultimii 13 ani).
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate