.

Spitalul din Hunedoara a redevenit „SPITAL SUPORT COVID”

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara își va desfășura activitatea ca „SPITAL SUPORT COVID”.

Ministrul Sănătăţii a emis ordinul prin care Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” redevine „spital suport COVID”. Chiar dacă actul a intrat deja în vigoare, va fi nevoie de o perioadă de reorganizare medicală a spitalului, astfel încât să se revină cu totul la normal.

La ora actuală, în spitalul din Hunedoara sunt internaţi 120 de pacienţi COVID – 19, iar procesul de revenire a unităţii la statutul de „spital suport” este imposibil de derulat de pe o zi pe alta. „Trebuie să ne ocupăm cum se cuvine de pacienţii pe care îi avem deja internaţi. În acelaşi timp, trebuie să reorganizăm activitatea secţiilor, să facem operaţiuni de curăţenie generală şi dezinfecţie în tot spitalul. Vorbim despre sute de încăperi şi o suprafaţă construită totală de peste 10.000 de mp. Estimez că întregul proces de tranziţie de la «spital COVID» la «spital suport COVID» va dura aproximativ 10 zile. Depunem toate eforturile ca procesul de tranziţie de care vorbeam să se deruleze corect şi eficient, astfel încât să putem primi şi cazuri non – COVID”, declară managerul spitalului, Radu Budae.

Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” a jucat un rol important în judeţul Hunedoara, mai ales de la declanşarea pandemiei, fiind cea mai mare unitate de acest tip care a putut gestiona, luni bune, atât patologia Covid cât şi toate celelalte tipuri de patologii.

Pe 20 noiembrie 2020, spitalul a fost declarat „spital COVID”, unul dintre motivele autorităţilor din domeniul sanitar fiind acela că deţine circuitele şi cadrele medicale necesare pentru a gestiona o situaţie de acest fel, în contextul unui al doilea val de infectări cu Sars-CoV2. Pe 19 ianuarie 2021, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi Instituţia Prefectului au transmis Ministerului Sănătăţii o adresă prin care se solicita revocarea ordinului de ministru prin care spitalul „Dr. Alexandru Simionescu” era declarat „spital – Covid”.

„De la bun început am ştiut că spitalul nostru poate face faţă cu bine unui al doilea val de infectări cu noul coronavirus, fără să fie nevoie să refuze, pur şi simplu, toate cazurile medicale care ţineau de alte patologii şi să avem astfel de-a face cu un dezechilibru major al sistemului sanitar al întregului judeţ. Am semnalat public acest lucru, apoi, împreună cu managerul spitalului, domnul Radu Budae, am ţinut permanent legătura cu Direcţia de Sănătate Publică şi cu Instituţia Prefectului Hunedoara, solicitând cu fiecare ocazie revenirea la situaţia iniţială. Chiar dacă, în opinia mea, ordinul de ministru a venit mai târziu decât ar fi fost normal, mă bucur că, în sfârşit, hunedorenii, locuitorii Ţinutului Pădurenilor, cei ai zonelor Călan şi Haţeg, nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Deva ori la alte spitale din judeţ. Ca de obicei, Primăria Hunedoarei va sprijini cu toate resursele disponibile procesul de tranziţie prin care trebuie să treacă, din nou, spitalul, în speranţa că acesta va reveni cât mai curând la activităţile medicale pe care le-a derulat până înainte de 20 noiembrie, anul trecut”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

***

În județul Hunedoara, lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-COV-2, este următoarea:

Spitalul Municipal «Dr. A. Simionescu» Hunedoara

Spitalul Municipal Orăştie

Spitalul Municipal Lupeni

Spitalul Municipal Vulcan

Spitalul Orăşenesc Haţeg

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu

Spitalul General CF Simeria

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva – Secţia ATI, Secţia boli infecţioase şi Secţia pneumologie

Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad

Spitalul de Psihiatrie Zam

Spitalul de Urgenţă Petroşani – Secţia pneumologie

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate