.

Serbările Naţionale de la Ţebea – 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Câteva mii de oameni sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă şi duminică, la Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate Eroului Naţional Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 150 de ani.

În acest an, manifestarea a fost structurată pe parcursul a două zile: sâmbătă, 10 septembrie, fiind programată slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea. Evenimentul religios va fi oficiat de un sobor de preoţi şi înalţi ierarhi, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza.

Momentul culminant al ediţiei din acest an va avea loc duminică, 11 septembrie, în cimitirul de la Ţebea. După ce, în cursul primelor ore ale dimineţii, va fi oficiată Sfânta Liturghie, de la ora 10.30 va începe slujba de pomenire a lui Avram Iancu, urmată de un ceremonial în care vor fi depuse coroane de flori la mormântul acestuia. De la ora 14.30, pe scena de la Țebea vor urca nume importante ale folclorului românesc, într-un spectacolul organizat de Consiliul Județean Hunedoara prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara.

Premierul României, Nicolae Ciucă, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, ministrul de interne, Lucian Bode, şi secretarul general al PSD, Paul Stănescu, sunt personalităţile politice despre care există informaţii că vor fi prezente duminică, la Ţebea, pentru a lua parte la slujba religioasă şi la momentul depunerii de coroane de flori.

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. Având o situaţie materială bună, începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj. Din anul 1846 a devenit cancelarist la Târgu Mureş. Îşi ia examenul de avocat în anul 1848.

Avram Iancu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş. A fost îngropat la Ţebea, lângă “Gorunul lui Horea”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate