.

Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Duhului Sfânt

Cunoscută și sub denumirea de Sărbătoarea Cincizecimii sau a Pogorârii Duhului Sfânt, Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la  zece zile după Înălţarea Domnului Iisus Hristos şi la 50 de zile de la Învierea Sa. În acest an, Duminica Rusaliilor este prăznuită la data de 7 iunie.

Pogorârea Sfântului Duh

„Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc (acel loc al Cinei celei de Taină, pe care l-au numit Sfinţii Părinţi „simbolul lumii”). Şi din cer; fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei”. (Faptei, 1-2).

Despre venirea pe pământ a celei de a treia persoane a Preasfintei Treimi, a vorbit însuşi Mântuitorul Iisus Hristos în seara Cinei de Taină: “Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”. (Ioan 16, 7). Duhul Sfânt s-a pogorât peste apostoli, sub forma unor limbi de foc, şi le-a oferit acestora puteri nebănuite. Cei 12 au început să vorbească în limbi străine, necunoscute până atunci. Astfel, au putut să împărtăşească învăţăturile lui Iisus Hristos în întreaga lume, creştinând mii de păgâni. crestinortodox.ro

Întemeierea Bisericii  Creştine

Sărbătoarea Rusaliilor marchează întemeierea Bisericii Creştine, prin trimiterea de către Dumnezeu a Sfântului Duh în lume,  ca să împuternicească pe Sfinţii Apostoli să vestească Evanghelia. În această zi, în urma cuvântării însuflețite a Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creștinism circa 3.000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creștina din Ierusalim (Fapte II, 41). Prin pogorârea Duhului Sfânt Biserica devine o realitate văzută, iar a fi creştin înseamnă a avea pe Duhul Sfânt, scrie crestinortodox.ro/.

Tradiţii și obiceiuri de Rusalii

  • În sâmbăta Rusaliilor, există zone în care se împart vecinilor sau oamenilor săraci oale împodobite cu flori şi cu un colac deasupra, pentru pomenirea morţilor.
  • În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite pentru cei vii, potrivit ro.
  • În prima zi de Rusalii, credincioșii aduc în biserici ramuri verzi de tei sau de nuc, care simbolizează limbile de foc ce s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. După ce se binecuvântează, ramurile se împart credincioşilor. Cu ele se împodobesc apoi casele și icoanele, existând credința că acestea îndepărtează duhurile rele.
  • A doua zi de Rusalii, preoţii şi sătenii merg pe câmp, pentru a sfinţi apa şi a stropi câmpul, existând credința că, în felul acesta, nu va mai bate grindina.
  • În unele zone din țară, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare leuștean, usturoi sau pelin, pentru a nu fi “luați de Rusalii” sau pociți de ielele neiertătoare.
  • Tot de Rusalii există obiceiul numit “udatul nevestelor”, conform căruia, femeile sunt udate în această zi, pentru a fi frumoase şi sănătoase tot anul.

Superstiții de Rusalii

Pe lângă tradiții și obiceiuri, de Rusalii există și multe superstiții legate de această mare sărbătoare, care diferă de la o zonă la alta. În mitologia românească, Rusaliile sunt cunoscute sub denumirea de Iele, care umblă pe pământ, mai ales în Săptămâna Rusaliilor. Se crede că Ielele nu fac rău celor care le evită, ele devin rele numai dacă sunt provocate sau dacă dansul lor este privit. Atunci, se spune că se răzbună pe cei vinovaţi, luându-le minţile.

  • Pentru a se feri de ele, oamenii agaţă de porţi, uşi sau deasupra patului crenguţe de tei ori de pelin. În aceste zile, frunzele de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.
  • Se crede că de Rusalii nu e bine să se meargă pe câmp, întrucât Ielele, spirite malefice, pot prinde oamenii ca să-i pedepsească.
  • De asemenea, nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni.
  • În ziua de Rusalii nu se lucrează. Cine încalcă această regulă, va fi pedepsit de puterea Ielelor. De asemenea, certurile și conflictele trebuie evitate, pentru că altfel certăreţii vor fi răpiți de Rusalii şi duşi pe fundul apelor.
  • Tot de Rusalii există un obicei numit ”Dansul Călușarilor” dans constând din săritul peste foc, pentru a scăpa de iele – zâne rele.
  • Dacă cineva era “atins” de Rusalii, erau chemați căluşarii, considerându-se că dansul lor avea puterea de a goni ielele. (traditii siobiceiuri.ro).
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate