.

Sălaşu de Sus: Campanie de ecologizare organizată de Ziua Naţională a Muntelui

O amplă acţiune de ecologizare a avut loc pe raza comunei Sălaşu de Sus, chiar de Ziua Naţională a Muntelui, 14 septembrie. Cei peste 100 de voluntari – elevi de la Sălașu de Sus și Hațeg, reprezentanți ai comunității locale, ai agenților economici de pe raza comunei, salvatori montani, angajați ai Parcului Național Retezat, au strâns zeci de saci de deșeuri.

Au fost vizate, în principal, punctele de interes turistic ale comunei, cum ar fi Poiana cu Narcise, Cetatea Mălăiești, viaductul Ohaba. Din planul organizatorilor nu au lipsit zonele din vecinătatea drumurilor comunale și județene, traseul Via Transilvanica, precum și zona Cârnic-Pietrele.

Potrivit primarului comunei Sălaşu de Sus, administraţia locală desfăşoară, în fiecare an, acţiuni de ecologizare a zonelor, în contextul în care aici se află una dintre porţile de intrare în Parcul Naţional Retezat, un loc foarte vizitat de turişti.

Se pare că acţiunile concrete derulate de administraţia locală, inclusiv cele de conştientizare ale oamenilor, încep să aibă rezultate, deoarece cantitatea de deşeuri strânse este în scădere, de la an la an.

„În decursul anilor am constatat că volumul colectat al deşeurilor a scăzut, ceea ce este un fapt îmbucurător. Se observă însă că majoritatea gunoaielor se găsesc pe marginea drumului. Când se circulă cu maşina, şoferul sau pasagerii deschid geamurile şi aruncă acele deşeuri. Aici este o problemă de educaţie. Au fost foarte multe deşeuri strânse, dar am constatat, în timp, că volumul acestora începe să se reducă, de la an la an. Noi desfăşurăm acţiuni de ecologizare în fiecare primăvară şi toamnă, însă avem de acoperit o suprafaţă foarte mare, de peste 22.000 de hectare, iar orice sprijin venit din afară este binevenit. Le mulţumesc tuturor celor care au dat o mână de ajutor la buna desfăşurare a acestei campanii”, a precizat primarul comunei Sălaşu de Sus, Ioan Vlad.

Prezent la acţiunea de ecologizare organizată în comuna Sălaşu de Sus, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Ion Bădin, a remarcat implicarea îmbucurătoare a tinerilor din localitate, dar şi a celor din Haţeg.

„Mă bucură faptul că la această acţiune au luat parte peste 50 de copii de la şcoala generală din Sălaşu de Sus şi de la Liceul IC Brătianu din Haţeg. Ar trebui ca munţii noştri să fie curaţi, dar, din păcate, încă suferim la acest capitol al curăşeniei. Deşeurile care se strâng sunt aruncate de adulţi, nu de copii. Adulţii, atunci când vin să se destindă pe traseele montane, lasă zonele murdare”, a arătat vicepreşedintele CJ Hunedoara.

Campania de ecologizare și conștientizare a importanței zonei montane a fost organizată de Comitetul de Masiv Retezat, Consiliul Județean Hunedoara, Primăria Sălașu de Sus, Centrul Hațeg al Agenției Naționale a Zonei Montane și Asociația de Turism Retezat, cu sprijinul ADI Deșeuri.

Din partea Agenției Naționale a Zonei Montane a fost prezent directorul adjunct Gheorghe Hîrlav.

Ediția din acest a campaniei, derulată la nivel național, are ca slogan “Munții contează! Păstrează munții curați!”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate