.

Protest în doliu şi cu pixuri lăsate pe scările Prefecturii

Profesorii din judeţul Hunedoara, aflaţi în grevă generală de luni, 22 mai, au protestat joi, la Deva, faţă de rezultatele negocierilor purtate cu guvernul de către liderii principalelor federaţii sindicale din învăţământ.

Îmbrăcaţi în haine negre, peste 500 de dascăli au luat parte la un marş de protest, pe care l-au denumit „Marşul tăcerii”, coloana manifestanţilor defilând prin centrul vechi al municipiului reşedinţă de judeţ. 

Protestatarii au spus că sunt nemulţumiţi de oferta Guvernului în ceea ce priveşte salariile apreciind că după patru zile de grevă generală situaţia este ca în prima zi.

„Suntem ca în prima zi de grevă. E un marş al tăcerii, e o zi tristă pentru noi. Nu i-am zice neapărat o zi de doliu, dar este o zi tristă. Guvernanţii n-au înţeles încă, până în momentul de faţă, ceea ce cerem de la ei. (…) Oferta guvernului poate fi considerată ca un ajutor social. Nu vrem să fim asistaţi social, vrem să se recunoască meritul profesorilor în societate, iar acest lucru să fie recunoscut şi prin salarizare”, a declarat preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Hunedoara, Paul Rusu.

Pixurile şi stilourile jos

Ajunşi în faţa sediilor Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Prefecturii Hunedoara, dascălii au lăsat pixurile şi stilourile pe scările din faţa celor două instituţii, menţionând că prin gestul lor vor să arate că soluţia pentru deblocarea situaţiei este la guvern.

„E un gest simbolic. Ne declinăm competenţa de a merge mai departe într-o asemenea situaţie. Mingea este în terenul lor (al guvernanţilor, n.red.), în momentul de faţă. Deciziile le aparţin lor. E un semn de protest din partea profesorilor că aşa nu se mai poate. Pixul, stiloul, sunt simbolurile muncii noastre. Le depunem ca semnal de neputinţă”, a explicat liderul sindical.

El a precizat că sindicaliştii nu doresc să creeze probleme copiilor, precizând însă că federaţiile de părinţi şi elevi sunt de partea dascălilor.

Apel la dialog

În timpul protestului din faţa Prefecturii Hunedoara, sindicaliştii au fost întâmpinaţi de prefectul Călin Marian, care le-a spus profesorilor că va transmite doleanţele lor, menţionând, totodată, că elevii şi părinţii aşteaptă să vadă cum vor putea susţine examenele de final de an pentru cei din clasele terminale.

„Am încercat să avem un dialog, cumva mai larg, în ceea ce priveşte învăţământul, în totalitatea lui. Pe lângă profesori avem şi elevii, iar pe lângă elevi avem şi părinţii. Sunt părinţi care nu au cu cine să-şi lase copiii. Multă lume aşteaptă să vadă dacă elevii îşi vor da examenele, că sunt în clasa a VIII-a sau a XII-a. Vom face tot ce este posibil prin dialogul guvernamental să încercăm să venim cu lucruri concrete imediate şi cu promisiuni certe şi asumate în ceea ce priveşte lucrurile care trebuie să se transforme în timp, dar care nu se pot rezolva pe loc”, a spus prefectul judeţului Hunedoara.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate