.

“Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – Dreptul şi responsabilitatea ta!”

În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania “Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide.

Scopul campaniei: informarea și conștientizarea adolescenților și femeilor gravide cu privire la      diferitele aspecte ale sănătății sexuale (sănătății reproducerii).

Sloganul campaniei: “Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

Obiectivele campaniei: Creșterea nivelului de informare a adolescenților și femeilor gravide privind:

  • contracepția,
  • importanța planificării familiale,
  • sănătatea în perioada sarcinii,
  • avorturile și complicațiile acestora,
  • mortalitatea maternă și infantilă,
  • bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2011-2019, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul.  Fenomenul „copiilor cu copii” are consecințe  atât asupra situației mamei, cât și asupra sănătății fizice și emoționale a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale.

În UE, în perioada 2011-2019, numărul de născuți vii provenind de la mame cu vârste între 10-14 ani, a scăzut cu aprox. 15%, în România scăderea fiind cu 0,13%. În 2019, în EU/EEA, aproximativ 44% din numărul de nou născuți provenind de la fetele cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani se regăseau în România.

În perioada 2011-2020, în România, natalitatea a crescut de la 9,7%o în 2011 până la 10,8%o în 2017, apoi a scăzut continuu ajungând în 2020, la valoarea de 9,2%o, aproape egală cu media UE (9,1%o).

În România, în anul 2020 avorturile la fetele cu vârste între 15-19 ani, au scăzut  cu 70% comparativ cu anul 2011 (16,1%o  în 2011 , și 5%o în 2020). Anual, s-a înregistrat scăderea avorturilor la această grupă de vârstă.

În perioada 2011-2021, prevalența utilizării contraceptivelor la nivel european a fost între 57-58.1%, la nivel est-european 50.1-51.7%. În România, în aceeași perioadă, prevalența utilizării contraceptivelor a variat între 28.8-32.1%.

Pe măsura trecerii de la copilărie la vârsta adultă, adolescenții și adolescentele suferă o serie de schimbări fizice, emoționale și sociale, de cele mai multe ori fiind nepregătiți pentru aceste schimbări. Sarcinile timpurii în rândul adolescentelor au consecințe majore asupra sănătății pentru mamele adolescente și copiii lor. Sarcina și complicațiile la naștere, la mame adolescente cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani, conduc la riscuri mai mari de eclampsie, endometrită puerperală, infecții sistemice și la principala cauză de deces în rândul fetelor adolescente, cât și prematuritate și chiar mortalitate infantilă.

Adolescenții au nevoie de cunoștințe și abilități pentru:

• A-și proteja sănătatea,

• A preveni îmbolnăvirile,

• A lua decizii bine informate despre viața lor,

• A învăța cum să evite și să facă față problemelor,

• A ști unde să solicite ajutor și asitență medicală de specialitate, dacă este necesar.

Pentru o bună sănătate reproductivă, înainte de a începe viața sexuală, este necesar și foarte important să fiți informați corect despre:

1. Contracepție

2. Prevenirea bolilor cu transmitere sexuală

3. Avort

4. Noțiuni de planificare familială

Sfaturi pentru adolescenţi :

  • Adolescenții au dreptul de a lua decizii legate de sănătatea lor și de a solicita servicii  care susțin aceste drepturi, inclusiv sănătatea și drepturile sexuale și reproductive.
  • Ignoranța, stânjenirea și dezinformarea împiedică adolescenții să preia controlul asupra sănătății lor.
  • Tinerii au libertatea de a se informa despre alegerile și comportamentele prin care relațiile sexuale sunt mai sigure, pentru a reduce riscul de ITS (infecții cu transmitere sexuală).
  • Informează-te despre sănătatea reproducerii din surse de încredere!
  • Unica metodă contraceptivă care vă protejează, atât de sarcinile nedorite cât și de bolile cu transmitere sexuală, este prezervativul!

Date statistice la nivelul județului Hunedoara:

  AnulGravideNatalitateÎntreruperi de sarcină
201914372930354
20209832658294
Anul 2020<15ani15-19 ani20-24 ani25-29 ani30-34 ani35-39 ani40-44 ani45-49 ani>50 ani
Gravide nou depistate Total: 983  4  56  178  345  260  123  16  1  0
Avorturi Total: 294  4  48  43  57  61  60  20  1  0

Important  în perioada pandemiei COVID – 19!

Femeile gravide, cu precădere cele care sunt mai în vârstă, supraponderale și au afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, par să aibă un risc crescut de a dezvolta o formă severă de COVID-19. Prin urmare, este important să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva COVID-19 și să raporteze posibilele simptome (inclusiv febră, tuse sau dificultăți de respirație) medicului de familie.

• Păstrați întotdeauna cel puțin 2 metri între dvs. și ceilalți

• Purtați mască

• Efectuați plimbarea pe jos pe un singur traseu

• Urmați întotdeauna instrucțiunile privind igiena personală.

       Cu ocazia  campaniei “PROTEJEAZĂ-ȚI SĂNĂTATEA! SĂNĂTATEA REPRODUCERII – DREPTUL ȘI RESPONSABILITATEA TA!” Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, organizează acțiuni de informare în rândul adolescenților, atât în unitățile de învățământ, prin  distribuire de materiale informative, cât și în mediul online, prin postare pe contul de facebook al Direcției de Sănătate Publică. 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate