.

OPINII: Când ai o familie sănătoasă, ai pretenţii la o societate sănătoasă! Până atunci, trebuie să tăcem

Familiile sunt nucleul de bază al societății, oferind fiecăruia dintre noi valorile pe care se axează dezvoltarea noastră ca persoane: dragoste, respect reciproc, libertate, evoluție, întrajutorare și perpetuarea tradițiilor.
În acest context, familia este înțeleasă ca fiind cea mai însemnată uniune socială, de care depinde dezvoltarea, stabilitatea și existența întregii societăți.

O familie puternică, care trăiește într-un mediu economic și afectiv favorabil, contribuie semnificativ la binele comunității din care face parte. Ea poate ajuta la reducerea sărăciei, la promovarea egalității și la respectarea drepturilor omului. Sprijinirea familiilor este crucială, pentru a asigura fructificarea potențialului lor la nivel maxim. Acest lucru înseamnă să conștientizăm nevoile și rolul familiei în politicile de dezvoltare la nivel regional, național și mondial și să pledăm constant pentru un tratament egal al familiilor.

Puterea este o noțiune abstractă
Proprie fiecăruia dintre noi, dar totodată, atât de diferită de la o persoană la alta. Oamenii puternici nu dau vina pe nimeni pentru eșecurile din viața lor. Nu se învinovățesc nici pe ei pedepsindu-se cu regrete și depresie, ci știu să piardă. Oamenii puternici sunt perseverenți în ciuda oricăror obstacole, descurajări sau imposibilități.
Accepta lipsă de control asupra vieții și asupra celorlalți, realizând că singurul control este asupra propriilor instincte, gânduri, emoții. Ei nu trăiesc tot timpul în frustrare și nemulțumire și acceptă că ceea ce nu poate fi schimbat trebuie îmbrățișat. Tolerează diferențele de opinii, având principii sănătoase. Imaginea unui om puternic poate fi asociată, în societatea cotidiană, cu un cap de familie foarte puternic.
Astfel, în activitatea de zi cu zi, capul de familie este supus încercărilor, care, fără existența unor principii morale, a unor valori fundamentale, ar fi imposibil de depășit. Înainte de a deveni un bun cap de familie, este necesar de însușit controlul asupra propriei personalități, care denotă încredere în propriile forțe și alegeri.
Când spun despre puterea capului de familie, nu fac referire la forța fizică, ci la puterea morală pe care acesta o deține. De fapt, autoritatea faţă de familie vine prin respect și apreciere, devenind astfel, un exemplu bun de urmat pentru întreaga familie, inclusiv nepoțeii au ce învață de la bunici. Noi trebuie să avem încredere în noi, asta ne lipsește acum încrederea în noi. Nu există om puternic fără un caracter puternic, care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Un caracter puternic se dezvoltă în timp. Mulți oameni cred, eronat, că „cel mai cel“ personaj este format devreme în viață și apoi, există puține lucruri care mai pot fi făcute sau modificate. Dar noi nu știm exact cât de mult sau cât de devreme se dezvoltă caracterul. Și putem spune cu certitudine: caracterul nu se schimbă rapid. Un indicator al caracterului unei persoane este comportamentul lui. Acest comportament poate fi puternic sau slab, bun sau rău.

Un om puternic poate fi bun sau rău
De exemplu, “capo di tutti capi” este o persoană puternică, cu un caracter rău. Același lider remarcabil are atât caracteristici puternice cât și bune. Lumea se dovedește a fi lipsită de oameni și lideri care au un caracter puternic, care să arate că pot fi de încredere.
Dacă ai un caracter puternic, înseamnă că ești conștient de tine și de cei din jurul tău. Nu ești egoist și ești total dezinteresat. Caracterul puternic înseamnă principii de viață sănătoase. În Senatul USA, un senator (pastor) a expus câteva principii sănătoase, pe care le redăm mai jos:
• Ne-am pierdut echilibrul spiritual și valorile. Iar adevărul cuvântului tău l-am numit Pluralism. Închinarea la idoli l-am numit multiculturalism, iar neglijarea săracilor am numit-o loterie.
• Am acceptat perversiunea și am numit-o alternativă.
• Am promovat lenea și am numit-o binefacere.
• Ne-am avortat copii și am numit-o dreptul de a alege. Am susținut avortul și l-am numit ajutorare.
• Am eșuat în a ne disciplina copiii și am denumit-o ”construirea sentimentului de independență„.
• Ne-am folosit de putere și am numit-o politică.
• Am delapidat finanțele publice sub pretextul cheltuielilor importante.
• Am instituționalizat mita şi am numit-o ”cireașa de pe tort„.
• Am poftit la bunul aproapelui și am numit-o ambiție.
• Am poluat aerul cu obscenitatea și pornografia și am numit-o ”dreptul la opinie„.
• Am încălcat valorile înaintașilor noștri și am numit-o iluminare.
Răspunsul a fost prompt. O parte dintre ei au părăsit încăperea în semn de protest.
Cu ajutorul Domnului, fie ca această opinie să străbată și țara noastră. Pentru că, ne dorim din toată inima să devenim o națiune cu frică de Dumnezeu.

Încă mai crezi că poți schimba lumea ?
Încă mai crezi că poți să aduci pe cineva pe calea cea ‘dreaptă’ ? Mare prostie! Să știi că până nu demult, asta credeam și eu. Răspunsul real e că NU AVEM NICI O ȘANSĂ de a schimba ceva, atâta timp cât nu avem familii puternice și caractere tari.
De multe ori omul se uită la cel care are mai MULT și, uite așa, se naște și INVIDIA. Se uita și-l înjură pe ăla care are (se pare) NOROC, în loc să-l BINECUVÂNTEZE pentru ce are și așa, și el va fi RĂSPLĂTIT.
UITAȚI-VĂ la cei care AU MAI PUȚIN și realizați cât de ”BOGAȚI” sunteți voi.
Aproape nimeni nu poate avea totul deodată. Întotdeauna există un gol în viața celui care se pare ca are totul. Dar de ce nu-i vedem pe cei care sunt bolnavi, în timp ce noi ne bem liniștiți cafeaua pe Facebook. Sau pe cel care nu are ce mânca, sau nu are acoperiș deasupra capului sau nu are pantofi în picioare în mijlocul iernii, în timp ce noi ne uitam în dulap și avem o problema că nu știm ce încălțări să ne asortam ținutei zilnice?
CÂND SCHIMBI MODUL DE A PRIVI LUCRURILE, LUCRURILE PE CARE LE PRIVEȘTI SE SCHIMBĂ. GARANTAT! ÎNCERCAȚI! ÎN ORICE RĂU EXISTĂ UN BINE: o lecție…ceva…căutați răspunsul, FĂRĂ SĂ VĂ PLÂNGEȚI.
ORICE LUCRU BUN, ORICE REALIZARE, ORICE RELAȚIE SUPERBĂ….a trecut prin suferință întâi. Se poate, dacă unul poate, pot toți. Suntem la fel, chiar dacă părem atât de diferiți. IUBIREA ȘI MULȚUMIREA SUNT CHEIA.

Se schimbă lumea din jurul nostru
Se schimbă atât de repede, încât de abia ne obișnuim cu o anumită schimbare, cu noile condiții, că apare altceva. Timpul nu mai este cum era acum 15 ani, acum 30 de ani. Timpurile nu mai sunt așa cum le știam din vechime. Se spune că timpul nu mai are răbdare cu noi. Ceea ce știam că sunt reguli stabile de lucru și de viață, nu mai au valabilitate. Din păcate, unele schimbări ne înrăutățesc și ne murdăresc viața.
Spunem că oamenii au devenit mai răi, ca nu mai au răbdare, că nu mai au bun simț, că nu mai există respect, omenie, empatie.
Afaceri înfloritoare se prăbușesc într-o zi, oameni pe care ieri îi vedeai într-o poziție înaltă și care părea sigură, dispar sau ajung de nerecunoscut, valorile se amestecă cu non valorile. Uitați-vă de cine suntem conduși. Uitați-vă cum ne conduc. Uitați-vă că fac campanii exact cum merg copii cu plugușorul. Mi-ar fi rușine să merg din poartă în poartă, la cât s-a mințit.
Ministrul Educației nu știe limba română, al Finanțelor împrumută tot ce prinde, iar în sănătate se fură și se minte pe rupte. Avem ceva distructiv, se vede cu ochiul liber. Bineînțeles, și opoziția este la fel, multă demagogie.
Ce ne rămâne de făcut să putem să fim cu mintea întreagă și cu sufletul liniștit? Nu trebuie să fugim de oameni, de responsabilitate. Să recunoaștem atunci când greșim. Dacă nu, toate se vor întoarce împotriva noastră. Fără o familie puternică și ordonată, nu vom avea o societate puternică.
Dacă noi, bărbații, fugim de responsabilitatea familiei și lăsăm totul pe umerii celui certăreț, violent și care vorbește mai mult, atunci drumul nostru nu mai este nici în familie și nici nu mai avem pretenții la societate. Iar beizadelele noastre ne dau în cap, fiind ocrotite de mame guralive și așa-zis, puternice.
Dacă începem să ne respectăm noi pe noi, începem să ne cunoaștem locul în familie și, implicit, în societate, mai avem o șansă la o familie fericită, la o familie puternică. Dacă…

Al dumneavoastră același
Prof.Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate