.

Instruire în domeniul prevenirii corupției în administrația locală

Astăzi, 26 februarie 2019, s-a desfășurat la Deva conferința cu titlul ,,Educație anticorupție în societatea românească”, organizată în cadrul proiectului ,,Măsuri pentru prevenirea corupției în administrația publică locală a Municipiului Deva”.

Evenimentul se înscrie în campania de conștientizare, formare și instruire a funcționarilor și aleșilor din cadrul administrației publice locale a Municipiului Deva, care are ca scop prevenirea și limitarea corupției, precum și etica, integritatea și conflictele de interese în desfășurarea actvităților de zi cu zi din administrație.

La conferință au participat Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, viceprimarul Ferdinand Zoltan Pogocsan, precum și funcționari din cadrul aparatului de specialitate al primarului-Primăria Deva și a serviciilor și instituțiilor publice din subordinea Consiliului Local Deva.

Temele aflate pe agenda de lucru au fost: măsurile de combatere a corupției, dezvoltarea durabilă și egalitatea de șanse. Subiectele prezentate de lectorul Liviu Mureșan au fost dezbătute împreună cu participanții la conferință.

Printre cele 11 măsuri preventive anticorupție aplicabile la nivelul administrației publice locale se numără: codul etic/deontologic de conduită, declararea averilor și a cadourilor, accesul cetățenilor la informațiile de interes public, conflictele de interese, incompatibilități, transparența în procesul decizional etc.
Transparența decizională este foarte importantă. Implicarea cetățenilor, posibilitatea acestora de a participa activ la deciziile luate de către administrația publică locală este un drept reglementat prin lege.

Instituțiile publice centrale și locale din România au avut la dispoziție 3 luni ca să adere la Strategia Națională Anticorupție 2016-2020.
Din cele 3228 de UAT-uri (consilii județene, municipii, orașe și comune) din România, doar un procent de 45,20% au trimis declarația de aderare la strategie. În ceea ce privește analiza nivelului riscurilor și vulnerabilității la corupție, doar un procent de 14,16% dintre entitățile administrației publice centrale și locale au realizat-o.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a fost autorizat să monitorizeze implementarea strategiei naționale anticorupție în fiecare regiune de dezvoltare a țării noastre.

Concluziile conferinței de astăzi

,,Dacă vrei să nimicești corupția trebuie să te pregătești temeinic. Ai nevoie de strategie și planificare. Corupția poate avea efecte mai distructive decât un conflict armat – erodează structura de rezistență a unui stat, pe care-l poate aduce în prag de prăbușire. Un stat corupt nu va putea apela la sprijinul cetățenilor, într-un moment critic. Corupția este cel mai teribil adversar!”, a afirmat lectorul Liviu Mureșan.

În ceea ce privește cunoașterea și aplicarea strategiei anticorupție, funcționarii din cadrul Primăriei Municipiului Deva și din serviciile publice din subordinea Consiliului Local Deva sunt într-un amplu proces de creștere a transparenței actului administrativ, în folosul cetățenilor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate