.

În premieră, Bibliotecă stradală la Totia

La inițiativa organizației non profit Illinois Romanian American Community din Chicago din, Statele Unite ale Americii, reprezentată prin Daniela Kelemen, a fost deschisă prima Bibliotecă stradală în mediul rural, mai precis la Totia.

Un proiect Little Free Library pe care Daniela Kelemen îl dedică memoriei ta­tă­lui ei, Mircea Kelemen prin care cel ce citește o carte poate dona o carte. Un eveniment inedit la care au participat membrii comuni­tății dar și reprezentanți ai elevilor, cadre didactice de la unitatea școlară din localitate și re­prezentanți ai autorităților și administra­ției locale.
La finalul acestui eveniment am purtat o scurtă dis­cuție cu inițiatoarea acestui proiect, Daniela Kelemen.

Reporter: O inițiativă lăudabilă, într-un mic sat din județul Hunedoara. De ce o bibliotecă stradală la Totia?
Daniela Kelemen:
Eu am fost tot timpul pasionată de cărți. Dacă mergeam la cum­păraturi aș fi stat mult mai mult la un raion de cărți decât la cel de haine sau de alte produse. Trăind acum în America de 15 ani şi jumătate, proiectul acesta cu cărțile și căsuțele stradale este foarte în vogă și de fiecare dată când treceam pe lângă o căsuță aveam așa un sentiment că trebuie să fac ceva în acest sens. Mi-a venit în gând satul Totia, normal, locul de unde am plecat și am decis, am vrut deci să construiesc o căsuță. Am știut că nu va fi foarte ușor, în sensul că este mult de lucru, să cumperi toate, să știi cum să le pui în ordine ca să faci o căsuță dar am avut tot sprijinul comunității și al prietenilor mei de aici, unii pe care nu i-am văzut de foarte multă vreme.
Toată lumea a fost deschisă la această idee și m-au ajutat foarte mult pentru a o realiza și pune în aplicare. Le mul­țumesc mult.

Reporter. Alături de dvs. au fost astăzi la inaugurare foarte mulți locuitori din Totia, și tineri și mai în vârstă. După părerea dvs. care vor fi cei mai interesați să deschidă această cutiuță în care se află cărțile din biblioteca stradală?
Daniela Kelemen: Foarte interesați să o folosească cu drag, vor fi probabil și normal cei din Totia dar vor veni și din alte localități cu siguranță. Pot să vă spun că proiectul va continua, deoarece aceasta este o primă căsuță din seria Bibliotecilor stradale. Avem o colaborare de lungă durată cu dl. Paul Gorodi din Simeria Veche, cel care m-a și ajutat să construiesc această primă că­suță. El are calitatea de ambasador al organizației non- profit Illinois Romanian Ame­rican Community și va des­chide astfel de căsuţe și în Simeria sau în Simeria Veche, acolo unde va fi cerință și unde i se va permite acest lucru.
De altfel noi căutăm cola­bo­ratori și aș fi foarte bu­curoasă să găsim în satele din apropiere, cele din comuna Băcia, astfel de oameni pentru a ne continua proiectul nostru care a debutat astăzi. Dacă sunt doritori, noi îi așteptăm să ne contacteze pentru a face toate demersurile necesare ca să construim mai multe că­suțe.
Prin această organizație non-profit din Chicago-SUA, dorim să aducem cumva mai aproape, mai ales în zonele rurale, educația și valorile culturale românești,care au cam fost uitate, generațiile actuale fiind interesate mai mult de telefon și internet. Vrem ca lectura să fie la fel de im­portantă.

Reporter: Ca și o concluzie- vin americanii peste noi sau sunt ei… alături de noi?
Daniela Kelemen: Eu zic că sunt americanii alături de noi, de locuitorii din Totia și din comuna Băcia.

Reporter: Mulţumesc pentru acest interviu. Succes în continuare.
***

La lansarea oficială a proiectului Bibliotecii stra­dale din satul Totia a fost prezent și primarul comunei Băcia, Florin Alba.
Reporter: Domnule primar, la dvs. în comună o Bibliotecă stradală?
Florin Alba: Este o inițiativă mai puțin văzută la noi în țară dar din punctul meu de vedere este o inițiativă foarte reușită și interesantă. Spun interesantă pentru că din prima zi în care inițiatoarea acestui proiect a venit la primărie , mie mi s-a părut o ințiativă căruia să îi dăm ajutor și sprijin cu tot ceea ce putem.
Ca dovadă astăzi suntem alături de doamna Kelemen la festivi­tatea de deschidere a primei Biblioteci Stradale din comuna noastră, aici la Totia. Sunt copii și cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială din această localitate și noi vom fi alături de inițiatoare pentru a mai promova și alte astfel de acțiuni.

Reporter: Credeți că tânăra generație care are alte activități, facebook, telefoane mobile, internet, va fi interesată de… a citi cărți?
Florin Alba:
Eu sunt convins că va fi interesată. Citirea unei cărți este benefică pentru cultura individuală,care ne aduce un plus de cu­noaș­tere, a noastră, ca oameni, ca indivizi.
Reporter. Se vor mai înființa astfel de căsuţe cu cărți și în alte localități rurale din comuna Băcia?
Florin Alba:
Cu siguranță se vor mai monta și alte căsuțe, dar numai după ce vom vedea cât de utilă pentru comunitate este această pri­mă Bibliotecă stradală.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate