.

În lipsa reformelor la CEH, Florin Câțu trebuie să îl demită pe ministrul Energiei sau să își dea demisia

Deși a solicitat miniștrilor reforma companiilor de stat aflate pe pierdere, premierul Cîțu arată că, după jumătate de an, reformele nu au avut loc și le transmite colegilor de cabinet, la radio, că nu vor primi banii promiși în lipsa acestor măsuri.

În interpretarea mea, dacă un ministru este incompetent și nu își face treaba, domnul prim-ministru îi pedepsește tot pe români. Cel mai bun exemplu în acest sens este situația generată de bâlbele Guvernului cu privire la Complexul Energetic Hunedoara.

Cum s-a ajuns aici?

Pe de o parte, s-a vorbit mult timp în presă despre falimentarea CEH de către grupuri de interese nelegitime formate din politicieni și afaceriști. Dacă asemenea lucruri s-au întâmplat sau se întâmplă, este foarte grav și este treaba instituțiilor competente să îi găsească pe vinovați și aceștia să suporte rigorile legii.

Pe de altă parte, un lucru este cert: avem de-a face cu guvernanți incompetenți, care nu au reușit să asigure un management performant, au privat Mintia și CEH de investiții care puteau să asigure decarbonificarea tuturor activităților industriale și nu au o viziune care să asigure securitatea energetică a României.

Până în aprilie, Guvernul vorbea despre trecerea Termocentralei Mintia în gestiunea administrației publice locale. Astăzi, același Guvern vorbește despre vânzarea Mintiei către investitori interesați care au apărut peste noapte.

În acest context, vreau să adresez câteva întrebări domnului prim-ministru Florin Cîțu și domnului Virgil Popescu, ministrul Energiei:

  • De ce guvernul din care faceți parte nu a făcut niciun fel de investiții la CEH și Mintia?
  • Care este, până la urmă, strategia acestui guvern cu privire la CEH? Vă întreb acest lucru deoarece în ultimele săptămâni pare că ați abandonat planul menționat în Programul de guvernare cu privire la CEH?
  • Dacă există investitori privați interesați de Mintia, înseamnă că Mintia are un potențial de a genera, la un moment dat, un profit. De ce statul român nu face investiții la Mintia pentru ca termocentrala să rămână în proprietatea statului și să aducă profit tuturor românilor?
  • În planul de vânzare a termocentralei Mintia către investitori privați, vor avea cumpărătorii obligația de a menține în funcțiune termoficarea municipiului Deva? Dacă nu, cum se vor încălzii devenii de acum înainte?
  • Care este strategia Guvernului de reconversie a forței de muncă ce urmează să fie disponibilizate prin restructurarea CEH?
  • Cine va răspunde pentru falimentul CEH, pentru riscurile create la adresa securității energetice a României, pentru compromiterea sistemului de termoficare din Deva și pentru tensiunile sociale create în județul Hunedoara de incompetența guvernului de a gestiona decarbonarea economiei?

În final, vreau să îi spun domnului Cîțu că, în lipsa reformelor la CEH, nu are decât una din următoarele căi de urmat: ori îl demite pe domnul Virgil Popescu, ministrul Energiei, ori își dă demisia.

26.05.2021

Deputat AUR Anamaria Gavrilă

Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate