.

Hunedoara – pe lista judeţelor într-un caz de fraudă cu fonduri europene

Judeţul Hunedoara se află pe lista judeţelor în care Parchetul European (EPPO) a dispus efectuarea unor percheziţii într-o anchetă referitoare la un caz de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul calculat ridicându-se la peste 30 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al EPPO, în România au fost efectuate, zilele trecute, 40 de percheziţii s în Bucureşti, Alba, Arad, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş şi Olt, descinderile fiind efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice.

De asemenea, au fost efectuate percheziţii în localitatea Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franţei.

Poliţia Română a informat că, în cauză, este investigată o metodă de a furniza scrisori de garanţie false beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potenţialelor daune.

Scrisori de la bănci fictive

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiază de finanţare UE, ar fi fost emise mai multe scrisori de garanţie de către bănci fictive sau entităţi financiare, care nu ar fi dispus de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă, care ar opera în Insulele Comore, ar fi emis scrisori de garanţie prin care ar fi asigurat autorităţilor publice din România plata unor sume, în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro”, precizează Poliţia Română.

În mod similar, instituţiile financiare, care ar opera în Cehia, Letonia şi Spania, ar fi emis scrisori de garanţie pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru şi fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

Regulile UE încălcate

Conform reglementărilor în vigoare, pentru proiectele care beneficiază de finanţare europeană, câştigătorul contractului finanţat de UE trebuie să depună o scrisoare de garanţie de bună execuţie, emisă de o instituţie financiară, care se obligă să plătească anumite sume de bani (valoarea garanţiei), în cazul în care serviciile nu sunt executate corect.

În cazul investigat de EPPO, se presupune că suspecţii ar fi emis scrisori de garanţie în numele unor entităţi financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul eliberării scrisorilor de garanţie, suspecţii ar fi încasat sume importante de bani, pe care le-ar fi folosit în interes propriu.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate