.

Fondatorul Cardiologiei hunedorene, cetăţean de onoare al oraşului

Consiliul Local a acordat vineri, post-mortem, titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara” domnului doctor Emil Olteanu, pentru contribuţia sa deosebită adusă la dezvoltarea Spitalului Municipal şi pentru întreaga sa activitate profesională.

Dl dr. Gabriel Olteanu, fiul d-lui dr. Emil Olteanu şi primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu

„Vocile vremii spun că, fără eforturile sale personale, fără convingerea și asiduitatea cu care s-a dăruit acestui scop și cu care a convins factorii de decizie, Secția de Cardiologie și apoi UTIC (Unitatea de Terapie Intensivă Coronarianăde la Spitalul Municipal Hunedoara) ar fi avut șanse foarte reduse de înființare în vremurile acelea (începutul anilor ’80 – n.n.) și multe vieți nu ar fi putut fi astfel salvate. Au existat foarte bune relații de colaborare și prietenie cu Institutul Inimii din Cluj, dar și cu clinici din București și alte orașe, care, la vremea, aceea au deschis căi de perfecționare și specializare multor colegi și totodată au creat un acces spre nivele și mai avansate de diagnostic și tratament pentru pacienții cu nevoi speciale.

Emil Olteanu a fost un exemplu pentru toți cei care l-au cunoscut, un tată model, un om demn, corect, iubitor de oameni, preocupat în permanență de susținerea familiei, educației și carierei fiului său. A fost totodată, un adevărat profesionist, un om de excepție, care și-a lăsat amprenta asupra destinului profesional al multor generații de medici” a arătat iniţiatorul proiectului, primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu.

Placheta omagială şi „Cheia oraşului” au fost primite astăzi, în numele domnului doctor Emil Olteanu, de fiul domniei sale, dr. Gabriel Olteanu, medic primar şi cadru universitar în cadrul UMF Cluj Napoca.

            „Cuvintele mele se adresează nu neapărat tatălui mei ci unei generaţii întregi care transcende timpurilor, orânduirilor, prin bunătate, înţelegere şi prin dorinţa de a face bine. Sunt mulţi oameni care s-au dedicat acestui oraş, care au rămas ca şi „fii” ai acestui oraş, oameni care au ştiut să fie nişte exemple pentru noi toţi şi pentru alte generaţii, mai tinere, în dorinţa de a face bine, de a construi şi de a lăsa ceva în urmă. Chiar dacă timpurile au fost potrivnice la un moment dat, relaţiile interumane şi oamenii de bine au fost aceiaşi dintotdeauna. Drept dovadă evoluţia pe care o vedem şi astăzi pe bazele puse în vremurile acelea. Vedem deja un spital foarte modern, vedem oameni tineri care merg înainte şi se avântă în proceduri foarte interesante şi foarte evoluate, vedem un oraş care se dezvoltă foarte frumos (de câte ori vin aici, am surpriza să văd ceva nou şi ceva frumos şi vă felicit pentru acest lucru).

            Sincer, nu este uşor să păşeşti pe urmele unui astfel de om. Încerc să fac asta şi voi rămâne şi eu veşnic hunedorean şi, în măsura în care se poate, să pun umărul la ajutorarea oamenilor de aici” a mărturisit dr. Gabriel Olteanu.

Domnul dr. Emil Olteanu s-a născut în data de 7 februarie 1936, în localitatea Tritenii de Sus, din județul Cluj. În pofida tuturor dificultăţilor, a reuşit să termine Liceul „Regele Ferdinand” din Turda, apoi Facultatea de Medicină din Cluj Napoca, în 1960, cu media 10.

            Imediat după absolvire a fost repartizat ca medic la Dispensarul de Întreprindere din Teliucu Inferior. În 1964 a devenit medic la Spitalul Unificat din Hunedoara. S-a specializat, mai întâi, în medicină internă, apoi în cardiologie.

            Din 1980 a fost membru în Comisia de specialişti pentru problemele bolilor cardio-vasculare de pe lângă Ministerul Sănătăţii. Deşi a avut posibilitatea de a-şi continua cariera la Institutul Inimii din Cluj, a preferat să rămână la Hunedoara unde, în 1981, a reuşit să convingă decidenţii acelor vremuri, să înfiinţeze în cadrul Spitalului Municipal o secţie de Cardiologie. În aceeaşi perioadă a căutat şi adus la Hunedoara colegi mai tineri pe care i-a instruit şi susţinut moral şi profesional.

            Mulţumită domnului dr. Emil Olteanu, spitalul din Hunedoara se număra, la mijlocul anilor ’80, printrepuţinele unităţi de profil care aveau un compartiment de Terapie Intensivă – Coronarieni şi dispuneau de aparatură ecocardiografică. Pe scurt, în doar cinci ani, domnul Emil Olteanu a reuşit să facă din Secţia de Cardiologie de la Hunedoara un model în Ardeal. Fără domnul doctor şi fără această secţie, multe vieţi s-ar fi pierdut, din cauza accesului dificil la servicii medicale de specialitate.

Colegi de serviciu, dar și generații întregi de medici deveniți specialiști și primari sub oblăduirea dânsului, își amintesc de atenția cu care se apleca și asculta suferința sau problemele fiecărui pacient, dar și ale fiecărui coleg sau angajat, din funcția de șef de secție, iar mai târziu de Director al Spitalului Municipal Hunedoara (funcție pe care a ocupat-o din 05.02.1988) și apoi din cea de Director al Direcției Județene de Sănătate, poziţie ocupată până în 31.01.1990 când, la cerere, a revenit la pasiunea sa dintotdeauna: Secția de Cardiologie a Spitalului Municipal Hunedoara.

S-a stins din viață în data de 6 ianuarie 2021.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate