.

Eroul Național Avram Iancu, comemorat la Ţebea

Națiunea română și moții, în special, l-au comemorat, duminică, pe Eroul Național Avram Iancu, omul care a luptat pentru drepturile și libertățile românilor săi și a crezut cu tărie în înfăptuirea lor.

“În urmă cu 151 de ani, în ziua de 10 septembrie, se stingea din viață Crăișorul Munților, conducătorul neînfricat al moților în timpul Revoluției de la 1848-1849. Înmormântat în curtea bisericii de la Țebea, vegheat de gorunii seculari, Avram Iancu este omagiat în zilele noastre ca Erou Național.

În cursul dimineții, am participat cu mare emoție la ceremonialul religios și militar organizat în cinstea Eroului Național Avram Iancu, în Panteonul Moților de la Țebea. Mormântul său, de care ne îngrijim cu mare drag, devine loc de pelerinaj, iar personalitatea lui Avram Iancu și faptele sale istorice sunt evocate și ne readuc aminte cât de important este să nu ne uităm trecutul și pe oamenii care au pus națiunea română mai presus decât viața lor.

Trebuie să ne arătăm demni de testamentul pe care ni l-a lăsat și stă acum scris, pentru posteritate, pe edificiul care străjuiește bustul lui Avram Iancu amplasat în vecinătatea complexului de monumente Panteonul Moților.

În amintirea sa, pe scena amplasată pe câmpul de la Țebea, valoroși interpreți de muzică populară din județ și din țară aduc în dar cântecele lor de suflet, atât de dragi românilor, în cadrul unui spectacol organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, transmis în direct de Televiziunea Română.

Mulțumesc tuturor românilor care l-au omagiat, alături de noi, pe Avram Iancu și îi felicit pe toți cei care s-au implicat pentru reușita acestei zile!”, a declarat Laurenţiu Nistor, Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate