Duminică e Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae

Generos și iubitori față de cei nevoiași, Sfântul Nicolae – ”făcătorul de minuni”- unul din cei mai iubiți sfinți ai creștinătății, este sărbătorit în fiecare an, la 6 decembrie. În tradiția românească, este cunoscut sub nume de Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae

Încă din tinerețe a avut chemare spre viața duhovnicească. S-a născut în cetatea Patara din ţinutul Lichiei, Asia Mica. Părinții lui, care au murit când el era încă tânăr, l-au învăţat tainele credinţei în Iisus, fiul lui Dumnezeu

După moartea părinților, Sfântul Nicolae și-a folosit averea rămasă de la părinții săi pentru a-i ajuta pe cei săraci, pe cei aflați în suferință și pe cei neajutorați. A ridicat Mănăstirea Sionulu, de lângă Mira, Turcia, fiind un  exemplu pentru semeni, trăind în post și rugăciune până la sfârșitul vieții. Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit a fi un părinte bun și înţelept, care dăruia lumină şi har credincioşilor. În timpul prigoanelor împăratului Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul este aruncat în temniţă, dar și de acolo vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. După urcarea pe tron a Sfântului Constantin, a fost eliberat din închisoare. S-a stins din viață, plecând la Dumnezeu, în ziua de 6 decembrie, dată la care este și sărbătorit. A fost înmormântat în mănăstirea Sionului, scrie crestinortodox.ro. Moaştele Sfântului Nicolae se află la Bari (Italia), unde credincioşii din întreaga lume se închină şi se roagă pentru ocrotire şi vindecarea de boli.

Sfântul Nicolae – făcătorul de minuni

Încă din timpul vieții, Sfântul Nicolae era considerat sfânt, datorită minunilor pe care le săvârșea. Se spune că a salvat cetatea Mira de la foamete, dar şi sufletele a două fete ce ar fi urmat să-şi scoată familia din sărăcie dând cinstea pe desfrânare. Atunci când tatăl fetelor intenționa să le împingă spre desfrâu, Sfântul Nicolae le-a sărit în ajutor, aruncând pungulițe cu bani în camerele fetelor, scrie historia.ro. După primirea darurilor, acestea s-au căsătorit. Prin rugăciune, Sfântul a salvat de la naufragiu marinarii de pe o corabie. De atunci, marinarii îl cinstesc și-l consideră ocrotitorul lor. Tot despre Sfântul Nicolae se spune că a izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. Aflând că vor fi omorâți, aceștia l-au chemat pe sfânt în ajutor. Și, se spune că Sfântul Nicolae s-a arătat în vis împăratului şi eparhului. Pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit că bărbaţii aceia sunt nevinovaţi. De asemenea, se spune că Sfântul Nicolae a vindecat mulți bolnavi demonizați și a înviat un tânăr corăbier, care căzuse de pe catarg și s-a îneca,scrie crestinsortodox.ro. Chiar și după moartea sa, se crede că Sfântul Nicolae vine în ajutorul celor ce au nevoie de el salvându-i de primejdii.

Moș Nicolae

Așteptat cu nerăbdare de toți copiii, Moș Nicolae sosește în noapte de cinci spre șase decembrie, pentru a aduce daruri copiilor cuminți. Și cum copiii știu că moșul privește pe geam și-i vede dacă au fost cuminți sau nu, aceștia își pregătesc ghetuțele, pentru a primi darurile Moșului, potrivit traditiisiobiceiuri.ro. Dar, pe cei leneși și neascultători, Moșul îi avertizează, lăsându-le câte o nuieluşă. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Face daruri săracilor, îi liniștește pe cei triști, iar prin rugăciune, cu putere de la Dumnezeu, vindecă pe cei bolnavi. Și cum Moş Nicolae nu uită pe nimeni, toţi membrii familiei sunt răsplătiţi. În unele locuri, copiii lasă moşului din mâncarea lor preferată, ca să-i ierte pentru că nu au fost cuminţi.

Credințe, tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

Acestea sunt diferite, de la o zonă la alta. Dar toate au menirea de a aduce bucurie, zâmbete și belșug în case.

  • În popor există credința că Moșul are rolul de a proteja lumea împotriva întunericului, a frigului și a răului, asigurându-se ca soarele să nu fugă spre alte tărâmuri.
  • Vine la noi pe un cal alb, iar în ziua de 6 decembre, din barba-i albă, cad fulgi de nea, așternându-se ca o mantie peste pământul roditor, potrivit calendarortodox.ro
  • Patron al apelor, Moș Nicolae are puterea de a salva de la înec pe cei aflați în necaz, dacă este invocat în gând cu credință.
  • Conform tradiției populare, în nopțile Sfintelor Sărbători, când pentru o clipă se deschid cerurile, Moș Nicolae poate fi zărit stand de-a dreapta lui Dumnezeu, calendarortoodox.ro.
  • În unele zone, în ziua de Sfântul Nicolae se aduc în casă crenguțe de pomi fructiferi, care se pun în apă, lângă icoane, potrivit obiceiurisitraditii.ro. Dacă acestea vor înflori până la sfârșitul anului, este semn că anul care vine va fi unul roditor.
  • În ziua Sfântului Nicolae feciorii se adună în cete și își aleg gazda în casa căreia vor avea loc repetițiile pentru colindele de Crăciun și anul nou.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate