.

Dorim o agricultură sustenabilă și minim invazivă asupra mediului

Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu – ne spunea prof. drd. Octav Mihai CISMAȘIU (foto), în calitatea sa de director – este singurul cu acest profil din județul Hunedoara. De la înființarea sa în anul 1891 și până astăzi, această instituție de prestigiu nu și-a schimbat domeniul de activitate sau profilul.

În ultimii ani, mai precis din anul 2020, liceul nostru este susținut financiar și de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Prin implementarea măsurilor cuprinse în contractele de finanțare, MADR vizează dezvoltarea învățământului liceal agricol românesc, având ca scop realizarea obiectivului de întinerire și profesionalizare a forței de muncă din agricultură.

Beneficiind de o bază materială generoasă, o fermă didactică, dar și parcuri dendrologice, liceul nostru oferă cele mai bune condiții pentru formarea specialiștilor de mâine. Și dacă vorbim de baza materială, școala noastră se poate mândri cu o seră semi îngropată și încălzită de cuptoare pe lemne, în care se produc răsaduri de cea mai bună calitate, din semințe certificate, fără tratamente chimice. Acestea sunt semănate în tăvițe alveolare utilizând substrat de calitate ceea ce garantează o bună dezvoltare a sistemului radicular, o bună prindere și o dezvoltare armonioasă a plantei. Răsadurile sunt apoi „călite” pentru a reduce la minim stresul cauzat de plantarea în loc definitiv.

În cadrul fermei didactice, elevii noștri, de la specializările veterinar și zootehnie, au ocazia de a valorifica în practică, cunoștințele teoretice pe diferite specii și rase de animale. Dintre acestea putem aminti cele 10 vaci, poneiul, 82 ovine, două familii de păuni, 25 de capete suine, dintre care 2 rasa Mangalița, 35 de găini, 4 bibilici, 15 iepuri, 5 rațe, 4 curcani. În viitor, ne propunem dezvoltarea fermei didactice prin achiziționarea unor bovine din rasa Angus. Alimentația acestora se realizează exclusiv cu furaje naturale, pe care școala noastră le produce din culturile mari, de porumb, păioase, lucernă, cartofi etc.

Din baza materială a școlii noastre mai fac parte două plantații de lavandă și trandafiri de dulceață, întinse pe o suprafață de aproximativ 1 hectar. Din lavandă se produce sirop, iar din trandafiri, sirop și dulceață, care sunt mai apoi valorificate sub brand-ul școlii. De asemenea, ne mândrim cu o livadă de 1154 de meri, care a fost înființată în cadrul unui proiect al Inspectoratului Școlar Hunedoara și APIA numit „Un suflet de copil, un pom”, proiect în care au fost implicate peste 16 școli din județ. Tot în cadrul unității noastre avem o mini companie elev, numită EcoMed, care are ca obiect de activitate cultivarea și comercializarea lavandei și a mentei, exclusiv de către elevi. În cadrul acestei companii puteți găsi varietăți de mentă, precum mentă chocolate, mentă orange, mentă lemon, mentă olandeză, dar și varza Khale. Ne dorim foarte mult, prin toate aceste activități să dezvoltăm spiritul antreprenorial în rândul elevilor și să închidem cercul de la producție până la vânzare.

De menționat este faptul că, din toate aceste activități încercăm să îmbunătățim baza materială a școlii. Ca o confirmare a acestui lucru stă ultima achiziție a liceului, un tractor de ultimă generație, care, sperăm noi, va sta la baza redeschiderii școlii de conducere a tractorului. Este un proiect ambițios la care lucrăm de ceva vreme și pe care ni-l dorim să fie implementat cât mai repede.

Și dacă tot vorbim de proiecte îndrăznețe, avem în plan achiziționarea unei linii tehnologice pentru producerea sucurilor naturale. Datorită diversității de fructe și legume produse de noi, ne dorim să venim în întâmpinarea pieței cu o gamă diversificată de sucuri naturale, după rețeta unor nutriționiști veritabili. Toate aceste produse vor fi cu eticheta BIO și vor îmbina tradiția cu trendurile pieței de astăzi.

Dacă perioada pandemiei ne-a învățat ceva, atunci ne-a învățat faptul că deschiderea noastră, trebuie să fie către digitalizare. Prin această digitalizare este imperios necesar să ne ducem elevii către un viitor, care cu siguranță le aparține. Ne dorim să învețe despre drone, ne dorim să învețe despre protejarea pădurilor cu ajutorul tehnologiei și mai presus de asta să fie capabili să poată lua cele mai bune decizii, într-un mediu bine informat și documentat.

Dorința noastră este de a ne menține planeta în viață și să practicăm o agricultură sustenabilă și minim invazivă asupra mediului. Pentru a ne atinge acest deziderat, cadrele didactice de specialitate lucrează la dezvoltarea unor cursuri și materiale destinate elevilor. Cu ajutorul acestora, suntem convinși ca vom reuși să devenim „o școală verde”.

 Faptul că unitatea noastră de învățământ este după stațiunea Geoagiu-Băi, cea de-a doua cea mai importantă carte de vizită a orașului Geoagiu, nu ne dorim altceva decât să venim în sprijinul comunității și să realizăm un învățământ agricol de calitate, care să ducă tradiția mai departe și a pune acest brand pe harta națională și de ce nu, internațională a învățământului agricol. 

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate