.

Controale pe linia respectării legislației specifice privind mediul

Garda Națională de Mediu – după cum ne relata recent ec. Dorel Ovidiu BRETEAN (foto) în calitatea sa de comisar șef al Comisariatului Județean Hunedoara – este instituție publică și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, finanțată integral de la bugetul de stat, în subordinea autorității publice centrale pentru protecția mediului în baza HG 1005/2012 privind organizarea și funcționarea Gărzii Naționale de Mediu.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu efectuează acțiuni de inspecție și control în domeniul legislației specifice poluării industriale și managementului riscului, substanțelor și preparatelor periculoase, biodiversității și ariilor naturale protejate, fondului de mediu și altor domenii prevăzute de legislația specifică în vigoare, îndeosebi la operatorii economici care desfășoară activități cu impact sau impact semnificativ asupra mediului și care necesită deținerea autorizației de mediu sau autorizației integrate de mediu, avize de mediu, acord de mediu (după caz).

În cadul acestor controale se urmărește respectarea legislației specifice privind mediul având în vedere faptul că unele abateri pot fi chiar infracțiuni. Se urmărește în primul rând ca activitățile desfășurate să nu aducă un prejudiciu factorilor de mediu: apă, aer, sol, biodiversitate.

            În domeniul biodiversității urmărim respectarea legislației specifice, respectarea prevederilor planurilor de management al ariilor naturale protejate având în vedere faptul că peste 30 % din suprafața județului se suprapune unor Parcuri Naționale, Parcuri Naturale, Geoparcului Dinozaurilor „Țara Hațegului”, situri Natura 2000 sau monumente ale naturii.   

Garda Națională de Mediu îndeplinește un rol activ pentru asigurarea securității mediului prin acțiuni de prevenire a riscurilor și limitarea amenințărilor de ordin ecologic, respectiv poluarea resurselor de apă, a aerului, diminuarea fertilității solului, poluarea transfrontalieră și altele.

Pentru identificarea amenințărilor și riscurilor la adresa securității mediului, GNM dezvoltă cooperarea transfrontalieră la toate nivelurile, în scopul adoptării măsurilor comune privind prevenirea și diminuarea impactului în cazul accidentelor majore și al situațiilor excepționale, precum și informarea și atragerea publicului în soluționarea problemelor ce țin de amenințările securității mediului.
Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu se află în subordinea Comisariatului General al G.N.M. având un număr de 14 angajați dintre care 12 au atribuțiuni de inspecție și control.

În cursul anului 2021, cele 6 echipe de comisari au efectuat un număr total de 830 de controale dintre care un număr de 178 au fost planificate, iar un număr de 652 au fost neplanificate.

Dintre controalele neplanificate mai mult de 100 au fost efectuate ca urmare a sesizărilor transmise de către persoane fizice sau persoane juridice la care s-au adaugat controalele efectuate ca urmare a autosesizării comisarilor din cadrul CJ Hunedoara al GNM, controale dispuse de către GNM Comisariatul General sau pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului.

Au fost aplicate un număr total de 98 sancțiuni principale dintre care 29 de avertismente și 69 de amenzi contravenționale în valoare totală de 1.595.600 lei. Pe lângă sancțiunile principale au fost transmise către Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara 4 propuneri privind suspendarea actelor de reglementare deținute și au fost transmise 3 sesizări către organele de cercetare penală pentru investigarea unor posibile infracțiuni de mediu.

Au fost returnate în țările de origine un număr de 3 transporturi de deșeuri identificate pe raza județului Hunedoara care nu îndeplineau condițiile legale pentru a fi valorificate în România și au fost confiscate 2 autovehicule care transportau ilegal deșeuri și urmau să fie abandonate în locuri neautorizate.

În cursul anului 2022, în conformitate cu Planul anual de inspecție și control, aprobat la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, comisarii din cadrul Comisariatului Județean Hunedoara al GNM vor efectua controale care vor viza: verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanţă privind gestionarea deşeurilor municipale (conform PNGD) şi gradul de atingere a obiectivelor de reciclare pentru 2021, a realizării măsurilor din Planurile de calitatea aerului şi din Planurile de menţinere a calităţii aerului; a instalaţiilor în care se desfăşoară activităţi care se supun prevederilor directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale (prevenirea şi controlul integrat al poluării), cu atingerea tuturor aspectelor ce privesc emisii/imisii şi calitatea aerului înconjurător; verificare privind transferul de deşeuri conform Regulamentului 1013/2006, conform Planului anual de acţiune la expeditori, destinatari; verificarea Regulamentului 995/2010 privind obligaţiile care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn și a modului de comercializare şi deţinere a speciilor CITES (comerţ online); cât și respectarea prevederilor legislaţiei privind VSU (vehicule scoase din uz), acumulatorii uzaţi, anvelopele uzate; verificarea activităţilor grădinilor botanice, zoologice şi menajerii, acțiuni de prevenire și combatere a braconajului piscicol.

Garda Națională de Mediu participă împreună cu celelalte autorități și instituții publice ale statului, după caz, la consilierea, educarea și informarea populației pentru asigurarea unei protecții proactive și responsabile a mediului și editează publicații de specialitate în domeniul protecției mediului și poate sprijini asociațiile/organizațiile care au ca obiect de activitate protecția mediului în acțiunea de înființare și funcționare a centrelor de consultanță, informare și educare a cetățenilor.

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate