.

Cenuşăreasa judeţului: investiţiile din fonduri europene

O analiză făcută publică de Instituţia Prefectului arată realitate deloc plăcută a judeţului Hunedoara: deşi primăriile au reuşit să semneze contracte cu finanţare europeană în valoare de 1,4 miliarde lei, banii au fost accesaţi doar în proporţie de 11,26 %.     

În cele ce urmează ne-am propus să facem o sumară analiză a cifrelor oficiale, deoarece în spatele acestora se află proceduri care pot accelera sau îngreuna un proiect finanţat din fonduri publice sau de la bugetul Uniunii Europene.

Să începem cu absorbţia fondurilor europene, unde situaţia absorbţiei acestora nu este dintre cele mai bune.

„În județul Hunedoara, 20 de unități administrativ teritoriale (UAT – primării, n.r.) au semnat proiecte finanțate din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, în sumă totală de 1.403 milioane lei. Absorbția acestor sume este însă destul de redusă: 158 milioane lei, reprezentând un grad de 11,26%”, se arată într-o informare a Prefecturii.

Contestaţiile şi rectificarea bugetară

Cauzele ţin, cel mai probabil, de birocraţia care însoţeşte procedurile de achiziţie publică. Este de notorietate faptul că legislaţia permite depunerea de contestaţii de către orice participant la o licitaţie derulată la investiţiile prin fonduri europene. O spune mediul de afaceri – nu de puţine ori se ajunge la situaţii în care o licitaţie este contestată fără temei, de către aşa-numiţii contestatari de profesie, fără ca mai târziu cel care a recurs la această procedură să dea explicaţii pentru ce a recurs la blocarea unui proiect. Pentru că nimeni nu are de suferit, contestaţiile au devenit „un sport naţional” şi nu credem că există licitaţii importante care să nu fi fost contestate!

Lucrurile nu stau mai bine nici la capitolul investiţiilor finanţate prin programele de dezvoltare locală, aşa-numitele PNDL, dar aici se poate avea în vedere şi blocajul în care s-a intrat în luna iunie, din cauză că la Ministerul Dezvoltării nu mai erau fonduri. Situaţia a trenat până la rectificarea bugetară, autorităţile locale sperând în deblocarea banilor şi reluarea acestor programe extrem de utile pentru comunităţile mici, care nu îndeplinesc condiţiile de acces la finanţări europene.

Prin urmare, datele oficiale arată că 67 de UAT-uri din județ au semnat 465 proiecte de investiții finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (etapele I și II), gradul total de realizare fizică a acestora fiind de 75,2% iar gradul de absorbție a fondurilor puse la dispoziție este de 70%.

Pentru dezvoltarea agriculturii și sprijinirea fermierilor, în județul Hunedoara, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), au fost obținute proiecte în valoare totală de peste 51 milioane lei, gradul de absorbție a acestora fiind de aproape 77%.

Câteva observaţii

 „Dezvoltarea județului Hunedoara trebuie să fie o prioritate pentru noi toți, autorități locale sau conducători de instituții locale sau județene. Să ne facem datoria față de locuitorii Hunedoarei, în slujba cărora suntem. Finalizarea proiectelor existente și realizarea unor noi obiective de investiții va duce la dezvoltarea județului nostru. Important este să muncim fiecare, cu seriozitate, la locul nostru de muncă”, a declarat prefectul Călin Marian.

În cadrul unei conferinţe de presă, acesta a transmis primarilor și întreprinzătorilor implicați în aceste tipuri de proiecte, cu fonduri europene sau de la Guvernul României, că le acordă întreg sprijinul instituțional pentru ca obiectivele să fie finalizate la termenele propuse și aprobate.

Intenţia prefectului este demnă de a fi salutată pentru că mediul de afaceri şi primăriile au nevoie de sprijin din partea autorităţilor judeţene sau naţionale. Ideal ar fi însă ca autorităţile, inclusiv parlamentarii judeţului, să ofere acel ajutor real, bazat pe observaţiile pertinente ale celor care se lovesc de birocraţia excesivă şi de blocajele ce pot fi înlăturate doar prin acte legislative. Judeţul nostru are parlamentari capabili, care pot aduce un altfel de suflu în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. Trebuie doar să spunem: se poate!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate