.

CEDO reduce termenul de sesizare de la 6 la 4 luni, de la 1 februarie 2022

Dacă vreți să faceți o sesizare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, e bine să știți că aveți la dispoziție doar 4 luni după epuizarea căilor de recurs din țară. CEDO va reduce termenul de la 6 la 4 luni, începând cu 1 februarie.

Decizia este valabilă pentru cei peste 800 de milioane de locuitori din 47 de state membre ale Consiliului Europei şi semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

România este semnatară a Convenției din 1994.

În clasamentul global al Curţii Europene, se află pe locul patru printre cele mai condamnate state, cu un număr total de 1.393 de condamnări, după Turcia, Rusia și Italia.

Doar anul trecut, împotriva României s-au pronunțat 64 de condamnări. Asta înseamnă că decizii ale instanțelor din România sunt anulate de instanța europeană, iar statul este obligat la plata unor despăgubiri. România a plătit despăgubiri de peste 44 de milioane de euro în urma condamnărilor la CEDO, în ultimii 5 ani.

Cele mai multe plângeri vizează nerespectarea dreptului de proprietate, urmat de încălcarea dreptului părților la un proces echitabil și nerespectarea vieții private și de familie.

Până pe 1 februarie, plângerea către CEDO se poate face în 6 luni. Reducerea termenului la 4 luni este rezultatul unui protocol al Convenției Europene a Drepturilor Omului care a intrat în vigoare încă de anul trecut. /www.europafm.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate