.

ARAD: Iustin Cionca a prezentat cadrelor medicale proiectul de 115 milioane de euro al Complexului Matern-Pediatrie

Consiliul Județean Arad a organizat astăzi o prezentare a celui mai mare proiect din sănătatea publică arădeană, Complexul Matern-Pediatrie, construit în municipiul Arad. Evenimentul, care a avut loc la Sala Marii Uniri, a reunite peste o sută de cadre medicale, medici, asistente, personal auxiliar de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, dar și presa arădeană, politicieni, funcționari din administrație.

A fost prezentată și echipa care va gestiona acest proiect strategic al Aradului, formată din 11 persoane: cei patru directori ai Consiliului Județean Arad (Răzvan Ciubotaru – manager de proiect, Gheorghina Ribovici, Gabriela Chiricheu, Andrei Ando), directorul executiv adjunct Liliana Turjuc, șefii de serviciu Alisa Cojocaru și Oana Micle, funcționarii Gabriel Dănețiu, Gianina Mocanu, Claudiu Anca, Raluca Tamaș. Echipa cuprinde specialiști în domeniul tehnic, financiar, juridic, al gestionării proiectelor europene, achiziții și comunicare.

Proiectul, în valoare de 115 milioane de euro, este finanțat prin PNRR, iar contractul de finanțare a fost semnat de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cursul săptămânii trecute.  Președintele Iustin Cionca, echipa de implementare a proiectului și conducerea Spitalului Județean au explicat etapele acestui proiect, au făcut o prezentare a  altor investiții preconizate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.  

„M-am consultat cu cadrele medicale. Apoi am făcut un parteneriat cu societatea civilă, cu Biserica și cu mediul de afaceri. Acestea, ulterior, au atras în efortul nostru și locuitori ai Aradului, oameni care au înțeles că doar criticile și observațiile nu rezolvă problemele de fond, și că trebuie să colaborăm pentru rezultatele pe care ni le dorim cu toții. Eu tot la spitalul din Arad mă tratez, tot la el apelez cu orice problemă de sănătate. Așa cum o fac majoritatea arădenilor și probabil și dvs. Deci, pentru fiecare dintre noi, cauza spitalului este o cauză personală, uneori de viață și de moarte, de a fi sau a nu fi alături de cei care ne sunt dragi. Și am considerat, în această logică, faptul că în acest domeniu nu există cheltuială, ci investiție. Am avut un dialog cu colegii din Consiliul Județean și le-am cerut să identifice surse de finanțare pentru ca arădenii să nu mai fie obligați (repet, obligați) să se trateze în alte județe sau în străinătate, ci să beneficieze de servicii medicale de calitate, de aparatură medicală nouă, modernă, aproape de casă. Am fost cu toții de acord să muncim în această direcție, dar ne-au lipsit banii cu care să începem investițiile. Am decis să investim în spital fonduri europene, pe care le-a câștigat o echipă sufletistă, inimoasă, profesionistă, de la Consiliul Județean. Noi am înțeles că arădenii nu pot pune banii necesari pentru un spital modern, chiar dacă contribuie extrem de generos la dotări și construcții. Și am căutat proiectele de finanțare, cele în care noi am pus 2% sau 5% din valoarea proiectului, iar Uniunea Europeană ne dădea 95-98% din valoarea proiectului. Eu cred că asta înseamnă respectful față de comunitate!”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad.

Directorul executiv adjunct al DirecțieiTehnice, DorinPușcaș, a făcut o prezentaretehnică a proiectului. Complexul Matern-Pediatrie va fi pe 10 niveluri: demisol, parter, 7 etaje plus un etajtehnic şi heliport. Aria desfășurată a complexuluiva fi de 25.165 mp şi aria utilă de 18.256 mp. ComplexulMatern-Pediatrievaavea un număr de 312 paturi în regim de spitalizarecontinuă, după cum urmează: SecţiaPediatrie I – 40 paturi; SecțiaPediatrie II – 46 paturi; Chirurgie şi OrtopediePediatrică – 45 paturi din care 10 paturiaparţinători; ATI adulţi – 6 paturi; ATI copii – 5 paturi; SecţiaNeonatologie – 80 paturi din care 15 paturiterapieintensivănou-născuți, 15 paturiprematuri și 15 paturiaparținători; SecțiaObstetricăGinecologie – 90 paturi. Spitalulvaaveasi un număr de 23 paturipentruspitalizare de zi.

Clădirea va cuprinde:

* Secţia Pediatrie I destinatăgrupei de vârstă 0-3 ani;

* Secţia Pediatrie II destinatăgrupei de vârstă 3-18 ani;

* Secția Chirurgie și Ortopedie Pediatrică;

* Bloc Operator;

* Chirurgie Pediatrică;

* SecțieAnestezie și Terapie Intensivă destinată grupelor de vârstă 0-18 ani de tip medical cât și chirurgical și destinatăpacientelor din Secția Obstetrică Ginecologie;

* Serviciul Sterilizare;

* Farmacie;

* SecțiaObstetrică- Ginecologie (CompartimentulObstetrică se împarte în Obstetrică

patologică și Obstetricăfiziologică), cu bloc de nașteri şi bloc operator;

* SecțiaNeonatologie, CompartimentulBiberonerie, Ambulator integrat;

* ServiciulEpidemiologie,

* Spitalizare de zi;

* UPU pediatrie;

* Camera de gardăpentruSecțiaObstetrică- Ginecologie;

*UTS;

* ServiciulRadiologie,

* Serviciul de internare – externarepacienți;

* Unitatea de igienizaresanitarăpentrupacienți (garderobăpacienți);

* Vestiar personal.

„Un lucrunouinovativ, cu care vine acestproiect, un aspect extrem de benefic și un suportpentrupersonalul medical estedigitalizarea, care vapermiteaccesareabazei de date de la patulpacientului, cu multefuncțiunicevor duce la un alt nivelactul medical. Un alt aspect de care s-a ținutcont la acestproiectestepartea de eficiențăenergetică. Pentrucă da, ne bucurăm cu toțiisăconstruim un spital nou, cu spații generoase, dar care dupăpunerea lui în funcțiune vine la pachet cu facturi la fel de generoase. În acestsenstindemsăobținem o clădirenouă care săincludămateriale, tehnologii, sisteme și echipamenteperformante și care să ne conducă la o clădire cu eficiențăcât mai bună, acel concept European actual nZEB”, a declaratdirectorul adjunct DorinaPușcaș.

Din parteaconduceriiSpitalului Clinic Județean de Urgență au explicatbeneficiileacestuiproiectmanagerul Florina Ionescu și directorul medical CătălinHreniuc. S-au referit la colaborareainstituțională în implementareaproiectului, la criteriile care au dus la alegereaspațiuluipentruconstruireaclădirii, la problemele pe care acest Complex le varezolvapentruspecializările de pediatrie. Au mai vorbitprefectuljudețului Arad, Toth Csaba, viceprimarulLazărFaur, rectorulUniversității de Vest „VasileGoldiș”, prof. univ. dr. CoraliaCotoraci, iar la final europarlamentarul Gheorghe Falcă a declaratcă „acestproiect a fostcâștigat de ConsiliulJudețean Arad, după o muncăintensă, și nu i-a fostdăruitConsiliuluiJudețean. Astaînseamnăcapacitatea de a scrieproiecte și de a construipentrucomunitate”. 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate