.

Alphabot Junior – pasiunea pentru roboţi începe în ”pregătitoare”

Recent a avut loc online Festivalul național FIRST Remote HUB în cadrul FIRST LEGO League Explore. Au fost 20 echipe înscrise la nivel național. Din județul Hunedoara singura care a participat a fost echipa Alphabot Junior, de la Liceul Tehnologic „Matei Corvin” – Școala Gimnazială nr. 6, coordonată de înv. Tiberiu DÎSCĂ (foto). Echipele cu cele mai bune proiecte pot fi invitate să participe la evenimentul international FIRST® LEGO® League World Festival – august 2021, (Detroit, Michigan, USA) –  în funcție de pandemie și de evoluțiile acesteia.

Deși pandemia a făcut mai dificilă colaborarea, cel puțin în prima parte a pregătirilor, totul desfășurându-se online, echipa Alphabot Junior s-a sudat și a colaborat mai întâi la domiciliu și apoi în cadrul Cercului de robotică din școală. Acest cerc are și o grupă de gimnaziu, numită Alphabot, coordonată de prof. Gheorghe PĂIUȘ și Adrian BUDIUL, care a participat la alte festivaluri și concursuri. „Dacă mulțumesc conducerii școlii, d-lui director Claudiu VOINIA – ne spunea Tiberiu DÎSCĂ – o fac pentru că ne-a oferit ajutorul efectiv și înțelegerea necesară pentru buna desfășurare a cercului”.

Echipa, alcătuită din elevii Tirian Matei, Ilyes Ianis, Baciu Tudor, Radoni Andrei, Mărginean Mihai, Cicea Darrin și Vasile Tudor, toți din Clasa Pregătitoare C, a prezentat ideile unor jocuri în parc, în care mișcarea a fost redată și cu ajutorul pieselor Lego și a unui robot EV3 programat de copii, cu ajutorul unui coleg de clasa a VIII-a, Antonovici Nicolas.

            Fiind un festival, nu s-a făcut ierarhizarea echipelor, ci s-au acordat premii pentru diverse categorii. Echipa Alphabot Junior a fost singura cu elevi de clasa pregătitoare (6-7 ani) și a reușit să obțină premiul pentru cel mai bun poster. Când juriul a pus o întrebare echipei, dacă preferă jocurile pe calculator sau în aer liber, răspunsul tuturor, spontan, a fost „NU! Ne-am săturat de online, vrem să venim la școală și vrem să ne jucăm în aer liber!”

            Echipa de robotică este mai numeroasă, având 13 copii, dar la festival era limita de 6, așa că doar cei menționați au fost selectați, împreună cu Tudor V. care a fost „fotograful” și a avut o contribuție importantă la poster. Demn de apreciat este faptul că ceilalți copii din cerc au participat cu piesele lor de Lego, astfel încât a fost o colaborare frumoasă, fiecare ajutând cu ce poate, chiar dacă, de data aceasta, nu au fost printre cei aleși.

            Sincer, la început am crezut că anul acesta, fiind și pandemie, nu vom reuși să ducem la bun sfârșit proiectul. De altfel, multe echipe din țară, inclusiv din județ, au renunțat! Totuși am continuat și cu entuziasmul copiilor am depășit orice barieră pusă de pandemie. Îi felicit pe toți copiii, dar în mod special pe Matei T. El a învățat și știe singur să asambleze robotul în diverse feluri, în funcție de misiune, a „prins” secretele programării robotului.

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

/

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate