.

Administraţia locală din comuna Bistra acordă asistenţă socială de calitate pentru vârstnici şi persoane adulte cu dizabilități

Printre priorităţile administraţiei publice locale din comuna Bistra se numără grija faţă de persoanele vârstnice și cu dizabilități care nu se pot descurca singure.

În acest moment, Serviciul social de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din cadrul Aşezământului Social ,,Sf. Mare Mucenic Mina” Bistra a fost extins şi are 45 de beneficiari.

Este vorba despre persoane care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege, personae vârstnice care nu au copii, au copii aflaţi la distanţe foarte mari, copii cu o situaţie socio-materială precară, copii aflaţi în una din situaţiile – alcoolism, handicap fizic sau psihic, nu au rude apropiate, persoane care nu îşi pot asigura hrana zilnică, medicamentaţia, igienizarea, plata costurilor de întreţinere etc. și personae aflate în incapacitatea de autogospodărire-pregătirea/încălzirea hranei, curăţenia locuinţei/veselei/lenjeriei/hainelor, deplasări în scopul achitării cheltuielilor privind întreţinerea locuinţei.

Acest serviciu social de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice este furnizat pe baza unui acord de parteneriat semnat de Comuna Bistra, Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia şi Asociaţia Ecotur Bistra.

„Este prioritar pentru noi să avem grijă şi să acordăm tot sprijinul nostru  pentru a le asigura o viaţă decent şi demnă vârstnicilor din  Bistra care nu-şi pot duce la îndeplinire activităţile de zi cu zi, cei care sunt mai nevoiaşi, bolnavi, singuri şi izolaţi. Ei merită ajutorul nostru, atenţia noastră şi dragostea noastră. Au tot dreptul, ca acum, la bătrâneţe, să fie îngrijiţi şi să aibă o viaţă liniştită. Bătrânii noştri merită mai mult. Şi vreau să le spun că nu sunt singuri. Ne au pe noi, cei de la primărie, şi să fie siguri că nu îi vom abandona niciodată”, spune Traian Gligor, primarul comunei Bistra.

În fiecare săptămână, de luni până vineri, din serviciile oferite vârstnicilor fac parte activităţi ca: ajutor în prepararea/încălzirea hranei la domiciliu, ajutor în alimentație la masă, spălatul vaselor, întreținerea locuinţei, efectuarea cumpărăturilor, acompaniere în plimbări în aer liber, excursii, participarea la diferite activități, exerciții de mișcare cu scop therapeutic sau recuperator; organizarea de evenimente festive sau alte servicii necesare.

Serviciul social de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice din Bistra are personal de specialitate bine pregătit: coordonatorul serviciului, un asistent social și zece îngrijitori la domiciliu.

Serviciului social de îngrijire la domiciliu pentru personae adulte cu dizabilități din Bistra are 4 angajați: un coordonator, un asistent social (4h/zi) și două îngrijitoare la domiciliu.

Acest serviciu are în prezent10 beneficiari.

Misiunea serviciului de îngrijiri la domiciliu personae adulte cu dizabilități este  de a acorda ajutor pentru activităţile de bază ale vieţii zilnice: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire şi hidratare,   transfer   şi mobilizare,   deplasarea în   interior,   comunicare,   dar și pentru ajutor pentru activităţi instrumentale ale vieţii zilnice: prepararea hranei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumpărături, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, companie, activităţi de administrare şi gestionare a bunurilor, activităţi de petrecere a timpului liber.

Beneficiarii sunt personae adulte cu dizabilităţi, pentru care s-a instituit o măsură de protecţie specială de către Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Alba. Decizia admiterii persoanelor cu handicap în SIDPAD se face prin hotărârea Comisiei de evaluare complexă a persoanelor adulte cu handicap Alba, în conformitate cu prevederile art. 17 din HG 430/2008.

Grupul țintă este format din:

  • Personae adulte cu dizabilităţi pentru care certificatele/deciziile de încadrare în grad de handicap sunt în termen de valabilitate, cu domiciliul în județul Alba
  • Personae pentru care s-a instituit o măsură de protecţie specială de către Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Alba;
  • persoane care se află în îngrijirea familiilor/trăiesc independent.

Primarul din Bistra îşi propane să extindă pe viitor ambele servicii sociale – cel pentru vârstnici şi cel pentru persoanele cu dizabilități care merită şansa unei vieţi cât mai bune, clipe frumoase şi să fie fericiţi.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate