.

Acţiuni ale Poliţiei Române pentru combaterea traficului de persoane

Poliția Română, prin structurile de combatere a traficului de persoane, și D.I.I.C.O.T. au efectuat, în primele 9 luni ale anului, 416 percheziții domiciliare, pentru destructurarea grupărilor infracționale specializate în trafic de persoane.

Cooperarea internațională prin acțiuni și echipe comune de anchetă este estențială pentru tragerea la răspundere a persoanelor implicate în trafic de persoane.

La nivelul fiecărei unități de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române funcționează structuri de combatere a traficului de persoane, care desfășoară permanent activități pentru identificarea şi destructurarea reţelelor infracţionale.

Astfel, sub coordonarea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., în primele 9 luni ale anului 2019, polițiștii au organizat 120 de acțiuni operative și au efectuat 416 percheziții domiciliare.

Ca urmare a administrării probatoriului, dintre cele 595 de persoane cercetate, 151 au fost reținute, 139 fiind arestate preventiv, iar față de 116 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune.

De asemenea, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de peste 8,4 milioane de lei, printre care 46 de imobile, 32 de autoturisme, 2,3 kg. de aur și bijuterii din aur, 339.990 de euro și 268.890 de lei.

În urma emiterii rechizitoriilor de către procurorii D.I.I.C.O.T., au fost destructurate 17 grupuri infracționale organizate, formate din 90 de membri, dintre care 50 au fost arestați preventiv.

În acțiunile desfăşurate, poliţiştii specializați în combaterea traficului de persoane au fost sprijiniți de colegi de la alte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române, dar și din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dosarele penale fiind în instrumentarea procurorilor D.I.I.C.O.T.

COOPERARE INTERNAȚIONALĂ

În domeniul prevenirii și combaterii a traficului de persoane, un rol important îl are derularea activităților aferente zilelor comune de acțiune la nivel European – JAD THB.

În cadrul ciclului de politici 2018 – 2021 al Uniunii Europene, România, prin intermediul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, este reprezentată la nivelul EUROPOL, în cadrul proiectului EMPACT dedicat combaterii traficului de persoane, atât din postura de participant, cât și din cea de co-driver, alături de Olanda – driver.

Astfel, în primele 9 luni ale anului, au fost organizate trei activități tip Zile (săptămâni) Comune de Acţiune, respectiv 8-14 aprilie, 18-21 iunie și 16-20 septembrie.

În cadrul acestor zile comune de acțiune, activitățile au fost derulate de echipe multidisciplinare I.G.P.R.-A.N.I.T.P.-I.G.P.F.R., fiind totodată implicați reprezentanți ai I.G.I., D.G.A.S.P.C., Inspecția Muncii și O.N.G.-uri din domeniu.

Echipele au acționat în scop preventiv pe întreg teritoriul țării, pentru identificarea de potențiale victime ale traficului de persoane și traficului de minori ce călătoresc către principalele state de destinație, efectuând controale și investigații, dar și pentru creșterea gradului de conștientizare.

Totodată, alături de inspectori de muncă, au fost efectuate controale la societăți comerciale ce au ca angajați cetățeni români sau străini.

ECHIPE COMUNE DE ANCHETĂ – JIT

În instrumentarea cauzelor penale în domeniul traficului de persoane pe plan internaţional, structurile de combatere a criminalității organizate au cooperat cu autorităţile corespondente din ţările de destinaţie, sub egida EUROJUST, în cadrul unor Joint Investigation Team – JIT (echipe comune de anchetă) încheiat la nivelul autorităților judiciare, respectiv D.I.I.C.O.T., fiind înregistrat un progres semnificativ în ultimii ani.

Astfel, dacă în anul 2010 exista un singur JIT pe linia traficului de persoane, până în prezent, polițiștii specializați în combaterea traficului de persoane și procurorii D.I.I.C.O.T. au fost implicați în 56 de astfel de investigații comune (dintre care 8 semnate în anul 2019) cu Marea Britanie,  Germania, Spania, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Italia și Norvegia.

Ca urmare a implicării active în cadrul JIT-urilor încheiate la nivelul EUROJUST de către D.I.I.C.O.T. şi a operațiunilor comune ce s-au derulat cu sprijinul Europol, au fost obţinute rezultate apreciate de omologii externi.

În primele 9 luni ale acestui an, în 8 dintre JIT-urile aflate în derulare s-au desfășurat operațiuni comune simultane pe teritoriul statelor semnatare, în cadrul cărora au fost efectuate 70 de percheziții pe teritoriul României și 27 pe teritoriul celorlalte state semnatare implicate (cu participarea unor polițiști de combatere a traficului de persoane români), vizând 75 de persoane bănuite./www.politiaromana.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate