.

“A te simţi iubit, îţi dă un sentiment de siguranţă”

Interviu cu Pr.dr. Ioan-Marius POPA, Consilier Cultural – Episcopia Devei şi Hunedoarei.

– Cum apreciați activitatea din anul 2019 a parohiilor aparținătoare Episco­piei?
– Ne bucurăm să putem constata o îmbogăţire, de la an la an, a activităţilor derulate de fiecare parohie hunedoreană în parte. Preoţii din cuprinsul eparhiei noastre sunt conştienţi de necesitatea implicării lor în diferite manifestări cultural-educative şi activităţi social-misionare. La nivelul parohiilor urbane aceste activităţi au un impact mai puternic şi sunt evidente. Este adevărat că avem şi parohii cu un număr redus de credincioşi sau care au în componenţa lor puţini tineri, îndeosebi în mediul rural, dar şi aici, preoţii realizează în măsura posibilităţilor o frumoasă activitate misionară.

– Cât despre promovarea și susținerea de programe social filantropice ce ne puteți spune?
– De la bun început trebuie să afirmăm faptul că, noi creştinii ortodocşi avem datoria de a ne ajuta aproapele. Aşadar vă putem reliefa o expunere retrospectivă şi nicidecum o enumerare laudativă. Putem aminti în acest context Centrul de incluziune socială – unde este oferit sprijin cu alimente, sprijin financiar persoanelor cu probleme de sănătate; Centrul de Informare și Consiliere socială unde se oferă informare și consiliere socială în vederea depășirii situațiilor de criză; Centrul Socio-Medical „Sfântul Nectarie” Deva, prin care s-au realizat 1400 de consultații medicale și proceduri; Proiectul Masa Bucuriei demarat în anul 2010, prin care se oferă zilnic masa pentru 195 de elevi ş.a. Prin intermediul acestor proiecte, la care se mai adaugă şi altele, au fost ajutate mii de persoane din cuprinsul judeţului Hunedoara. Menționăm aici și Centrul de instruire culturală și tehnico – aplicativă de la Muncelu Mic, prin care 37 de copii au beneficiat de excursii la diferite obiective turistice și industriale din județ, muzee, fabrici, aerodrom şi au participat la jocuri şi activităţi tehnico-aplicative.
Amintim totodată Campania de donare de sânge în parteneriat cu Centrul de transfuzie sanguină Deva, organizată pe parcursul anului 2019, prin care au fost salvate nenumărate vieţi la nivelul eparhiei şi nu numai. Prin intermediul Centrului Eparhial a fost donată aparatură medicală de specialitate precum și consumabile medicale pentru spitale din județul Hunedoara. În cadrul proiectului social-educațional și cultural, Bursa „Părintele Arsenie Boca”, Episcopia Devei şi Hunedoarei, împreună cu diferiţi parteneri şi colaboratori, a acordat un număr de 26 de burse pentru anul școlar 2019-2020. Prin intermediul celor cinci Protopopiate, Episcopia Devei şi Hunedoarei a oferit ghiozdane şi rechizite şcolare pentru mulţi elevi nevoiaşi din cuprinsul eparhiei noastre. De asemenea, la nivelul Episcopiei Devei şi Hunedoarei au fost organizate diferite colecte de alimente prin care a fost adusă alinare şi sprijin concret multor familii nevoiaşe, greu încercate în decursul anului trecut.

– Ce ne puteți spune despre promovarea cărții religioase în rândul tineretului și cum preoții din parohii au dus la îndeplinire deciziile Sfântului Sinod în problema educației acestora?
– Cartea religioasă a fost îndelung promovată în cuprinsul parohiilor din Episcopia Devei şi Hunedoarei. Un proiect eficient de promovare a cărții duhovnicești în parohii a fost acela prin care fiecare familie a primit în dar câte o carte de Învăţătură de cre­dinţă creştin ortodoxă. Preoţii au reuşit să ducă la îndeplinire deciziile Sfântului Sinod în vederea educării tinerilor creştini pe valorile scripturistice şi patristice autentice. Slujitorii Sfintelor Altare au menirea să împărtăşească lumii comoara cea bună, anume Cuvântul lui Dumnezeu şi Pâinea Vieţii.

– Cum s-a promovat difuzarea și citirea Sfintei Scripturi, a cărților duhov­ni­cești și ce activități cultural educative s-au organizat pentru promovarea credinței creștin ortodoxe?
– Promovarea şi difuzarea Sfintei Scripturi şi a cărţilor de literatură duhovnicească s-a realizat prin reţeaua de magazine de cărţi şi obiecte bisericeşti din municipiile Deva, Hunedoara, Petroşani, prin pangarele multor parohii urbane sau ale mănăstirilor şi ale schiturilor din ascultarea eparhiei noastre. De asemenea, mulţi preoţi au început în ultimii ani să ofere credincioşilor, în mod gratuit, cărţi de spiritualitate şi literatură duhovnicească.
Prin diferitele manifestări duhovniceşti organizate de către Centrul Eparhial – conferinţele teologice, Zilele Credinţei şi Culturii sau Pătimitori şi Pătimire în închisorile comuniste la care au fost invitate personalităţi de marcă precum: Cristian Curte, renumit realizator de emisiuni şi om de presă, conf.univ.dr. Adrian Papahagi, maeştrii Dorel Vişan şi Mircea Vintilă sau părintele profesor Radu Preda, Președintele exe­cutiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunis- ­­mului și Memoria Exilului Ro­mânesc, s-a realizat o intensă promovare a valorilor creştin-ortodoxe şi româneşti autentice. Bineînţeles, amintim aici doar o parte a celor care au reuşit prin confe­rinţele sau manifestările susţinute la Deva să apropie pe credincioşi mai aproape de o eficientă articulare a credinţei în post-modernitate.

– În finalul dialogului nostru vă rugăm să adresați câteva gânduri duhovnicești pentru cititorii noștri.
– La începutul anului 2020 este nevoie să ne readucem aminte de cei din jurul nostru, de afecțiunea, bucuria și dragostea pe care trebuie să le semănăm în societate. Dintre toate făpturile de pe Pământ, omul este ființa care are cea mai îndelungată perioadă de creștere și dependență nu doar fizică, ci și afectivă, având nevoie pentru mulți ani atât de hrană materială, cât și de „pâine” afectiv-emoțională, care trebuie să-i fie furnizate în familie. A te simți iubit îți dă un sentiment de siguranță în fiecare moment al existenței. Tocmai de aceea, familia ar trebui – prin excelență – să fie un leagăn al dragostei și nicidecum o sursă de nesiguranță, de anxietate. Sfântul Apostol Pavel îi scria ucenicului său Timotei, că va veni o vreme când oamenii vor fi lipsiţi de dragoste…, iubitori de desfătări mai mult decât iubitori de Dumnezeu (II Timotei 3, 3-4). Suntem avertizați de Sfânta Scriptură și de Sfinții Părinți că va exista un declin al conviețuirii civice și o degradare a vieții de familie, egoismul răspândindu-se tentacular. Dragostea este însă cea care ne va ajuta să biruim acest rău prezent în societatea contemporană.
O viață ancorată în valorile Sfintei Scripturi, cu atenția sporită pe învățătura și exemplul Sfinților Părinți, concretizate prin Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos va putea aduce o puternică revigorare duhovnicească a tuturor oamenilor interesați sincer de perspectiva Veșniciei.

Ioan Vlad
Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate