.

1 Noiembrie – Luminația sau Ziua Morților

Zi dedicată tuturor sfinților, dar și pomenirii morților, Luminația se regăsește în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, tradiția fiind preluată, în timp, şi de ortodocşi. Este sărbătorită în fiecare an la data de 1 Noiembrie, când cimitirele devin adevărate ”altare de lumini”, credincioșii venind aici cu flori și lumânări aprinse, să cinstească memoria celor dragi, trecuți în eternitate.

Sărbătoarea Tuturor Sfinților

Încărcată de semnificații, Ziua Tuturor Sfintilor, numită și Ziua Morților este de origine celtică și vine din primele veacuri ale creștinătății. După Sfânta Liturghie dedicată Zilei Tuturor Sfinţilor, oamenii mergeau în cimitire cu flori și lumânări, rugându-se pentru sufletele celor plecați. Sărbătoarea este celebrată astăzi atât de credincioșii ortodocși, cât și de catolici, greco-catolici, protestanți reformați, pe teritoriul românesc fiind adusă de catolici, scrie  creștinortodox.ro.

În seara zilei de 1 niembrie a fiecărui an, oamenii se îndreaptă spre cimitire, unde se oficiază slujbe de pomenire. Iar candelele aprinse, alături de florile multicolore ale toamnei, creează un decor feeric, care luminează cerul și pământul până târziu în noapte.

Pentru că Biserica Ortodoxa face pomenirea morților sâmbăta, unii dintre credincioșii ortodocși sărbătoresc Ziua Morților în prima sâmbătă a lunii noiembrie.

Tradiții și obiceiuri de 1 Noiembrie

  • Potrivit credinței populare, în noaptea de 1 Noiembrie se spune că porțile cerului se deschid, iar sufletele celor morți vizitează lumea celor vii. Dar, indiferent de religie, credincioșii ies în întâmpinarea lor cu flori și lumânări aprinse, scrie libertatea.ro.
  • În această zi se fac pomeni și   nu este bine să fim zgârciți sau egoiști cu cei din jur.
  • Se spune că la mormântul celui plecat nu trebuie să vină cineva cu care a fost certat toată viața.
  • Nu se vor vărsa lacrimi, pentru că morții nu vor să-i vadă supărați pe cei dragi.
  • De asemenea, se spune că în această zi nu se fac vizite.

Halloweenul

Are o istorie îndepărtată printe catolici, atât în Irlanda, cât și în Statele Unite, fiind sărbătorit în data de 31 octombrie a fiecărui an. În țara noastră, Halloweenul a devenit cunoscut doar în ultima perioadă, dar tradițiile și obiceiurile acestei sărbători au fost primite cu bucurie, mai ales de copii.

De-a lungul timpului

Sărbătoarea, cunoscută sub numele de Halloween, a fost influențată de mai multe culturi. În Imperiul Roman era cunoscută drept Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini era numită Sărbătoarea Tuturor Sfinților. În timp, sărbătoarea a fost preluată de foarte multe ţări, fiind un bun prilej de voie bună, petreceri şi întâlniri cu prietenii.

La noi, echivalentul Halloween-ului este sărbătoarea Sfântului Andrei, care marchează începutul iernii. Dar pregătirile se fac încă din ajun, adică din 29 noiembrie, când se practică o serie de ritualuri menite să țină la distanță strigoii și spiritele rele, care se întâlnesc și în tradiționalul Halloween american.

Simbolul Nopții de Halloween

A devenit dovleacul, care, decupat în diferite forme, cu lumânări aprinse în interior, este aşezat într-un colţ, alături de frunze uscate şi castane. Iar pentru a nu fi posedaţi de spirite, la petrecerea de Halloween oamenii își alegeau un costum anume, menit să sperie spiritele celor morți. De aceea, se deghizau în monștri, ieșind pe străzi și făcând mult zgomot. Ei purtau măști după apusul soarelui, crezând că spiritele îi vor confunda cu alte fantome și-i vor lăsa în pace.

Tradițiile, superstițiile și obiceiurile de Halloween

Au fost preluate și de alte popoare, acestea ajungând până la noi. Și cum lumânarea are un rol determinant, se crede că:

  • O lumânare aprinsă și pusă într-un dovleac scobit va speria spiritele rele, ținându-le la distanță.
  • Dacă în timpul nopţii flacăra depăşeşte marginea candelei, se spune că în apropiere se află o fantomă;
  • De asemenea, dacă în această noapte se aud pași, se spune că zgomotul produs vine de la un spirit, care intenționează să ia cu el un om pe lumea cealaltă, scrie superstitiișiobiceiuri.ro.
  • Se spune că în timpul cinei este bine să se vorbească, altfel, spiritele sunt încurajate să vină la masă.
  • Se crede că, dacă în această noapte o fată tânără se duce la râu și privește în apă, aceasta va vedea imaginea celui sortit să-i fie soț.
  • Și nu în ultimul rând, se crede că, persoana care se naște în ziua de Halloween va putea vedea spiritele.

 

Cornelia Holinschi

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate