.

ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE – marcată de poliţiştii hunedoreni în mijlocul comunităţii

Ziua Poliţiei Române (25 martie) va fi sărbătorită în municipiile Brad şi Deva printr-o serie de manifestări comemorative.

Prin acestea, poliţiştii hunedoreni vor marca, alături de numeroşi invitaţi şi parteneri instituționali, 197 de ani de când domnitorul muntean Grigore Dimitrie Ghica înmâna marelui agă Mihăiţă Filipescu primul steag al instituţiei, ce purta pe atunci denumirea de Agie, moment istoric considerat ziua de naştere a Poliţiei ca instituţie modernă, aflată în slujba legii.

Manifestările dedicate acestui moment deosebit din viaţa instituţiei au demarat în urmă cu o săptămână, prin desfăşurarea unor competiţii sportive dedicate poliţiştilor. Astfel, poliţiştii hunedoreni, cu sprijinul organizaţiilor sindicale şi profesionale, au organizat mai multe competiţii sportive (la discipline precum: fotbal, tenis de masă, şah, tir şi pescuit sportiv), competiţii care au dat ocazia celor mai bine pregătiți să se întreacă pe terenul de sport şi să îşi dovedească abilităţile sportive, ştiut fiind faptul că exerciţiile fizice fac parte integrantă din programul de pregătire profesională al oricărui poliţist.

Brad. Manifestările propriu-zise dedicate Zilei Poliţiei Române se vor concretiza într-o serie de evenimente dedicate comunităţii, ce vor debuta mâine, 22.03.2019, la ora 11:00, în zona Şcolii Generale Mircea Sântimbreanu, din municipiul Brad.

Aici, elevii vor avea ocazia să asiste  la un exerciţiu demonstrativ realizat de poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul I.P.J. HUNEDOARA. Cei interesaţi, vor putea vizita standurile de prezentate a ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, standul de prezentare a activităţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi vor avea ocazia să vizioneze o parte din dotările tehnice şi autospecialele de intervenție ale poliţiştilor hunedoreni (autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate, şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional, autospecialele Serviciului Rutier, cele ale structurilor de ordine publică şi pe cele ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale).

DEVA. Ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, vor fi premiaţi cei mai buni poliţişti, criteriile de apreciere vizând etica, operativitatea şi profesionalismul cu care aceştia au răspuns solicitărilor comunităţii.

Categoriile la care se vor face nominalizări, anul acesta, sunt: cel mai bun colectiv de poliţişti, cea mai bună subunitate de poliţie şi, desigur, poliţistul anului.    De asemenea, vor fi acordate diplome de excelenţă unor poliţişti care s-au remarcat pentru merite profesionale deosebite.

Festivitatea de premiere va avea loc luni, 25.03.ac, în sala amfiteatru a Poliţiei Municipiului Deva, cu începere de la ora 12:00, şi va cuprinde mai multe momente: premierea poliţiştilor sau a echipelor care au câştigat diferitele competiţii sportive organizate cu prilejul Zilei Poliţiei Române, avansarea, la gradul profesional următor a 68 de ofiţeri şi agenţi de poliţie şi va culmina cu desemnarea cel mai bun colectiv de poliţişti, a celei mai bune subunităţi de poliţie şi, desigur, a poliţistul anului.

În holul central al Poliţiei Municipiului Deva va fi deschisă publicului expoziţia de pictură cuprinzând lucrări realizate de poliţista Alba Andreea, membră a  Uniunii Artiştilor Plastici şi o parte a colecţiei de timbre a comisarului şef de poliţie Negriu Eugen.

Manifestarea dedicată Zilei Poliţiei Române va continua pe esplanada din faţa sediului I.P.J. Hunedoara (Str. Mihai Eminescu, nr. 130), unde, după ora 12:00, poliţiştii vor prezenta o parte din dotările tehnice şi autospecialele de intervenție ale I.P.J. (autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului, cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate, şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional, autospecialele Serviciului Rutier, cele ale structurilor de ordine publică şi pe cele ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale), dar şi un stand de prezentare a activităţii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Totodată, elevii unităţilor şcolare din municipiul Deva vor putea primi informaţii de la ofiţerii Serviciului Resurse Umane privind oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, în cazul în care sunt interesaţi în a urma o carieră de poliţist.

Manifestările dedicate Zilei Poliţiei Române, vor include oficierea, la Monumentul Poliţistului Român (aflat în incinta I.P.J. Hunedoara), a unei slujbe religioase de pomenire în memoria tuturor poliţiştilor români căzuţi la datorie, pentru apărarea legii.

Activităţile publice dedicate Zilei Poliţiei Române îşi propun să popularizeze atribuţiile specifice instituţiei şi să promoveze în rândul cetăţenilor un comportament civic bazat pe respectul faţă de lege şi faţă de valorile fundamentale ale statului de drept, ce sunt apărate poliţişti.

 

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate