.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale -20 martie 2019

Spune ”Aaa” ! Acționează acum pentru sănătatea orală!

DSP Hunedoara prin Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate  va organiza în colaborare cu partenerii: Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara,Gradinita PP Prichindelul Hunedoara, Colegiul Medicilor Dentisti, Liceul de Muzica si Arte Plastice „Sigismund Toduta” Deva, Liceul Tehnologic Agricol „ Alexandru Borza” Geoagiu vor celebra  campania: “Ziua Mondială a Sănătăţii Orale” precum si campaniile:“Ziua Mondială a Sindromului Down”, “Ziua Mondială a Apei”, “Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei“în zilele de:

– 20 martie 2019, ora 10°°,  la  Gradinita PP ,,Prichindelul” Hunedoara

– 21 martie 2019, ora 12°°,  la  Sala de sedinte a Directiei de Sanatate Publica Hunedoara impreuna cu: medicii şi asistentele medicale din cabinetele şcolare; asistentele  medicale comunitare si  mediatorii sanitari

– 22 martie 2019, ora 12 °°,  la  Liceul de Muzica si Arte Plastice „Sigismund Toduta”Deva

– 25 martie 2019 , ora 13°°, la  Liceul Tehnologic Agricol „ Alexandru Borza” Geoagiu

SANATATEA ORALA, conform definitiei Federaţiei Dentare Internationale , include capacitatea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, discomfort sau boli cranio-faciale complexe,iar conform definitiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii   reprezintă absenţa afecţiunilor dentare şi a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamaţiilor orale, defectelor congenitale cum ar fi labioschizis sau palatoschizis, afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală.

În ciuda marilor progrese în domeniul sănătăţii orale a populaţiei la nivel mondial, problemele privind sănătatea orală rămân în continuare importante în multe comunităţi din întreaga lume – în special în rândul grupurilor defavorizate din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare.

Sănătatea orală reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ţările dezvoltate, un procent substanţial (5-10%) din bugetul alocat sănătăţii publice este folosit pentru  tratamentele curative dentare. Aceste cheltuieli ar putea fi semnificativ reduse prin organizarea sistematică a campaniilor de promovare a sănătăţii orale care să sensibilizeze populaţia asupra importanţei adoptării măsurilor preventive, condiţie esenţială pentru menţinera sănătăţii şi a stării de bine.

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 20 martie. Cu această ocazie se promovează în lumea întregă importanţa igienei orale pentru întregul organism şi sunt menţionate beneficiile unei sănătăţi orale foarte bune, la orice vârstă.

Afecţiunile orale au în comun o gamă largă de factori de risc  cum ar fi vârsta, sexul şi factorii ereditari ce  nu pot fi modificaţi sau influenţaţi. Alţi factori de risc sunt influenţabili prin obiceiuri, comportamente şi stil de viaţă şi printre aceştia se numără: dieta nesanatoasa,consumul de tutun,abuzul de alcool,igiena orala deficitara.

Apariţia cariilor se datorează în principal obiceiurilor alimentare greşite şi igienei dentare deficitare. Sănătatea orală poate fi astfel evident ameliorată printr-o prevenţie corespunzătoare, începând de la dinţii de lapte ai bebeluşilor şi până la protezele seniorilor. În plus, o dată apărute, cariile se răspândesc rapid la dinţii sănătoşi. Prin control regulat, cariile pot fi depistate şi tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, ar trebui să devină o obişnuinţă.

Promovarea sănătăţii orale la nivel individual şi comunitar reprezintă o strategie cost-eficientă de a reduce povara afecţiunilor orale şi de a menţine sănătatea orală şi calitatea vieţii.Cele mai multe afecţiuni orale pot fi prevenite, ceea ce ar  reduce durerea, suferinţa şi cheltuielile pentru îngrijirile de sănătate. De aceea, orice efort de a promova şi implementa măsuri preventive reprezintă o investiţie înţeleaptă.Prevenţia şi controlul afecţiunilor orale trebuie să constituie priorităţi importante pentru societate.Strategiile de prevenţie şi control vizează în principal reducerea nivelului de expunere la factorii majori de risc şi promovarea unui stil de viaţă sănătos. Copilăria şi adolescenţa reprezintă anii de formare a comportamentelor, inclusive cele privind sănătatea orală, ce vor însoţi elevii şi adolescenţii pe tot parcursul vieţii. Şcolile pot oferi un mediu propice pentru promovarea sănătăţii orale. Accesul la apă potabilă, de exemplu, poate permite desfăşurarea programelor de igienă generală şi orală. De asemenea, un mediu fizic sigur în şcoli poate contribui la reducerea riscului de accidente şi traumatisme dentare.  Povara bolilor orale la copii este semnificativă. Majoritatea afecţiunilor orale, o dată apărute, sunt ireversibile şi durează întreaga viaţă având impact asupra calităţii vieţii şi stării generale de sănătate. Politicile şcolare şi educaţia pentru sănătate sunt esenţiale pentru dobândirea comportamentelor sănătoase şi controlul factorilor de risc, cum ar fi aportul de alimente şi băuturi dulci, consumul de tutun şi alcool. Şcolile pot oferi o platformă pentru furnizarea îngrijirilor de sănătate orală, de exemplu servicii de prevenire şi curative.

Scopul si obiectivele campaniei este sensibilizarea populaţiei, de orice vârstă, cu privire la sănătatea orală  şi a factorilor de risc, importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase,programe educaţionale pe tema igienei orale şi cu un puternic apel la acţiune către consumatori, adresat copiilor, părinţilor şi educatorilor,imbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunităţii.

Se inregistreaza o crestere a frecventei afecţiunilor dentare, a durerii faciale cronice, a afecţiunilor gingivale, cariilor dentale şi pierderii dinţilor cat şi a altor boli care afectează gura şi cavitatea orală datorita faptului ca reteaua de cabinete scolare este redusa – exista astfel de cabinete doar in municipiul Deva (3 cabinete cu trei medici) , in municipiul Hunedoara (4 cabinete cu cinci medici),in Lupeni (un cabinet cu un medic) si in Petrila (un cabinet cu un medic), Oraştie(un cabinet cu un medic), iar costurile pentru tratamentele afectiunilor care sunt depistate tardiv, este ridicat.

Conform Colegiul Medicilor Dentişti din Judeţul Hunedoara aproximativ 95% din populatia judetului Hunedoara prezinta cel putin o afectiune din cadrul patologiei orale.

Conform Colegiul Medicilor Dentişti din Judeţul Hunedoara sunt in registrate pe teritoriul judetului nostru 243 cabinete medicale individuale de medicina dentara,266 medici dentisti.          

Numarul de consultatii stomatologice  şi incidenţa cariei dentare în judeţul Hunedoara la scolari:

10 MEDICI DENTIŞTI ŞCOLARI NUMARUL DE CONSULTATII STOMATOLOGICE INCIDENŢA CARIEI DENTARE
2015 2016 2017 2018 2015 2016 2017 2018
11083 11236 12049 9902 85% 86% 70% 75%

 

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastră activ – veniţi cu noi!

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate