.

Ziua Mondială a Sănătății – 7 aprilie 2024 –

În acest an, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII are ca temă„Sănătatea mea, dreptul meu”.

Sănătatea este un drept fundamental al omului, recunoscut în Constituția Organizației Mondiale a Sănătății (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în alte tratate internaționale și regionale privind drepturile omului. Toate statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au ratificat cel puțin un tratat care recunoaște dreptul la cel mai înalt standard posibil de sănătate fizică și mentală. Și în România, dreptul la ocrotirea sănătății este prevăzut în Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătății, din Constituția României.

Organizația Mondială a Sănătății a ales tema din acest an pentru a susține dreptul tuturor oamenilor de pretutindeni de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, educație și informare, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație corespunzătoare, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, precum și dreptul de a nu fi discriminat.

O abordare a sănătății bazată pe drepturile omului are rolul de a sprijini dezvoltarea durabilă prin abordarea inegalităților, a practicilor discriminatorii și a relațiilor de putere, care sunt adesea generatoare de lipsă de echitate.

Toți oamenii au dreptul la condiții de viață care să favorizeze sănătatea, la îngrijiri de sănătate care să vină în întâmpinarea nevoilor lor și la tratament demn atunci când accesează serviciile de sănătate.

De aceea, cu această ocazie, atenția tuturor este îndreptată asupra acțiunilor care pot fi realizate de către decidenți, dar și asupra măsurilor care pot fi adoptate de oameni la nivel individual și în comunitate.

Implicarea liderilor politici în deciziile importante pentru sănătatea oamenilor și a comunității reprezintă una dintre cele mai importante acțiuni pe care decidenții le pot realiza pentru a asigura servicii de sănătate disponibile, accesibile, acceptabile și de bună calitate pentru toată lumea, pretutindeni.

În județul Hunedoara există:

– 12 unități sanitare cu paturi (Spitalul Județean de Urgență Deva, Spitalul Municipal ”Dr. Al. Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgență Petroșani, Spitalul Municipal Brad, Spitalul Orășenesc Hateg, Spitalul Municipal Orăștie, Spitalul Municipal Lupeni, Spitalul Municipal Vulcan, Spitalul de Psihiatrie Zam, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad, Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu și Spitalul General C.F. Simeria);

– 5 centre de permanență (Deva, Simeria, Uricani, Petrila și Crișcior);

– 195 medici de familie.

Hunedoara este județul cu cele mai multe localități urbane (7 municipii și 7 orașe), alături de 55 comune.

La nivelul județului Hunedoara există stații de tratare a apei în scop potabil, respectiv 12 zone mari și 35 zone micide aprovizionare cu apă potabilă.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate