.

Viperele au ieşit mai repede din hibernare

Schimbările climatice îşi pun amprenta asupra vieţii noastre. Ne confruntăm cu extreme în ceea ce priveşte temperaturile de afară, iar anotimpurile parcă au luat-o razna. Copacii au înflorit mai devreme ca în alţi ani şi, acum, gospodarii tremură la gândul că vremea se va răci accentuat, cu maxime care vor ajunge la pragul îngheţului.

În condiţiile în care săptămânile trecute au fost caracterizate de temperaturi foarte ridicate, viperele au ieşit mai repede din hibernare, ne avertizează salvamontiştii din judeţul Hunedoara, care precizează însă că acestea nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau călcate din greşeală. Viperele pot fi întâlnite pe cărările de munte sau pe diferite stânci unde se încălzesc la soare, atenţionează salvamontiştii din Hunedoara,

„Viperele trebuie evitate atunci când sunt întâlnite pe traseele de munte sau se încălzesc la soare pe stânci. Ele nu atacă omul, doar dacă sunt călcate din greşeală sau sunt provocate. De aceea, le recomandăm turiştilor să poarte bocanci de munte, un pantalon lung sau să aibă parazăpezi de vară”, spune şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Mai nou, sunt şi teribilişti care, în căutarea unei fotografii speciale pentru a putea fi postată pe reţelele de socializare, îşi asumă riscuri care le pot pune viaţa în pericol. „În toate cazurile de muşcături de viperă la care am fost solicitaţi în ultimii ani, şi au fost circa 20 de asemenea solicitări, victimele erau persoane care au fost muşcate de mâini. De aici se poate deduce că acele persoane ori au încercat să atingă viperele ori chiar să facă fotografii cu ele”, a precizat Bodean.

De aceea, este bine ca oamenii să nu încerce să facă fotografii cu viperele sau să deranjeze locurile în care le-au întâlnit.

Specialiştii avertizează că excursioniştii trebuie să cunoască modalităţile prin care pot fi prevenite muşcăturile de vipere şi primele măsuri de prim-ajutor care se impun în cazul unui asemenea incident. Astfel, muşcăturile de viperă impun administrarea de urgenţă a unui ser antiviperin, motiv pentru care se recomandă transportarea urgentă a victimei la spital, dacă este posibil cu o ambulanţă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva şi Spitalul Municipal Hunedoara dispun de doze de ser antiviperin la Unitatea de Primiri Urgenţe.

“Avem cinci doze de ser antiviperin la Urgenţă, mai ales că la spitalul din Deva se primesc cazuri din tot judeţul. Chiar dacă termenul de valabilitate al unei fiole este relativ scurt şi costul mare, nu putem rămâne fără ser antiviperin”, a precizat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.

În judeţul Hunedoara vipera comună a fost semnalată în mai multe zone, cum ar fi: Dealul Cetăţii Deva, Parcul Naţional Retezat, cetăţile dacice din Munţii Orăştiei sau în pădurile din Defileul Jiului.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate