.

Astăzi, sărbătorim moștenirea bogată și fascinantă a județului Hunedoara!

De la castele medievale și fortărețe impresionante până la situri arheologice încărcate de istorie, avem privilegiul de a trăi printre comori neprețuite.
Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor este un moment de reflecție și recunoaștere a importanței patrimoniului în definirea identității noastre culturale și înțelegerea istoriei noastre. Fiecare colț de pământ păstrează povestea acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.
Județul nostru este deținătorul unui patrimoniu istoric de invidiat, fiind unul dintre cele mai bogate din țară la acest capitol. Vestigiile antichității daco-romane se bucură de o mare vizibilitate și de aprecieri în rândul vizitatorilor și al amatorilor de istorie veche. Cetățile dacice din munții Orăștiei, situri UNESCO, și monumentele de factură romană fac din județul Hunedoara unul dintre cele mai invidiate din țară.
Și pe drept cuvânt, Hunedoara este județul celor două capitale, o sintagmă devenită marcă înregistrată sub umbrela căreia se vor derula toate evenimentele de promovare de acum înainte. În Hunedoara se regăsesc ruinele capitalei dacice Sarmizegetusa Regia și ale Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, capitala provinciei romane Dacia, fondată de împăratul Traian. Sunt situri aflate în grija Consiliului Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică, respectiv Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în care se derulează în prezent proiecte de anvergură pentru protejarea, conservarea, restaurarea și punerea lor în valoare.
Este de datoria noastră să avem grijă de această moștenirea istorică valoroasă, cu care ne mândrim, dar care ne și responsabilizează în egală măsură. Suntem datori să lăsam generațiilor care vin acest patrimoniu bogat, autentic și nealterat, pentru a păstra identitatea străveche a acestor locuri.
Laurențiu NISTOR,
Președintele Consiliului Județean Hunedoara
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate