Viorel Salan: “Extremismul și demagogia sunt un tandem periculos pentru democrație”

Soluțiile autoritariste și populiste par din ce în ce mai atractive pentru un electorat care își pierde încrederea în democrație. În România, formațiunea extremistă AUR crește constant.
În legătură cu acest fapt, am cerut părerea deputatului PSD Viorel Salan, secretarul Comi­siei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.
– Cum vedeți ultimele evoluții politice în Europa?
Asistăm la evoluția unui fenomen îngrijorător în Euro­pa. Ascensiunea extremei drepte și a naționalismului a devenit alarmantă. Această tendință a fost validată de sondaje de opinie, dar și de rezultatele alegerilor electorale de doi ani încoace.
Fie că ne referim la Italia, Suedia, Franța, Slovacia, Bulgaria sau, mai recent, Olanda concluzia este aceeași. Cetățenii au acordat votul lor partidelor de extremă dreapta sau celor care susțin politici în jurul va­lorilor considerate “tradițio­nale”.
– Dar în România…?
România nu este ocolită de aceeași tendință. Dar, cu regret trebuie să spun că nu m-am așteptat să existe extremism politic în Parlamentul Româ­niei. Nu m-am așteptat să asist aici, la manifestări publice care sunt total incompatibile cu statutul de simbol acestei instituții.
În repetate rânduri, preşe­dintele unui anumit partid parlamentar a încercat să provoace colegii parlamentari social-democrați sau liberali folosind un vocabular inadmisibil. Alter­cațiile vizându-i direct pe demnitarii veniți în Parlamentul României au fost de asemenea numeroase. Singurul scop al acestor acțiuni a fost acela de a atrage atenția jurnaliștilor și a face senzație în mass media.
Paradoxul face că, în “Codul de etică și integritate” al aceluiași partid, “comportamentul injurios, agresiv sau neadecvat față de cetățeni” este condamnat și sancționabil. Dacă alăturăm aici pretenția de a “promova valorile creștine și identitatea națională”, tabloul este complet.
Dar diferența flagrantă dintre ceea ce pretinzi că aperi și ceea ce faci în realitate defi­nește pura demagogie. Iar extremismul și demagogia sunt un tandem periculos pentru orice democrație.
– Totuși comportamentul AUR găsește ecou la o anumită parte a electoratului.
Genul acesta de comportament nu m-a caracterizat niciodată și nu voi face nicio concesie în acest sens.
În decembrie, președintele Alianţei pentru Unirea Româ­nilor ne-a adresat o întrebare. A spus: Vreţi să avem civilizaţie în Parlamentul României?
Îi răspund acum, răspicat, în numele meu dar și al colegilor mei: Da. Doresc civilizație în Parlamentul României. Doresc să ne tratăm reciproc cu res­pect.
Parlamentul României este cea mai înaltă instituție a statului român. Instituția parla­men­tară dă expresie suveranității populare. Ca exponent direct al cetățenilor, în cadrul demo­crației reprezentative, Parlamentul este instituția centrală a deciziei politice. Sub cupola lui și de la tribuna plenului trebuie să continuăm să apărăm de­mocrația autentică cu mijloace democratice, promovând cu curaj valorile reale ale națiunii române.
– Vă mulțumesc.

Partajează această știre

Lasă un răspuns