.

Victorie pentru Avram Iancu: titlul mondial “Performance of the Year” la înot în ape deschise

Performanţa polisportivului Avram Iancu, de a înota peste 18 ore împotriva curentului pe Dunăre, a fost apreciată de Organizaţia Mondială de Înot în Ape Deschise – World Open Water Swimming Association (WOWSA) ca fiind cea mai bună din lume în anul 2021. Pentru reuşita sa bibliotecarul din Petroşani a obţinut titlul mondial de “Performance of the Year”, aceasta încununând efortul depus pentru a parcurge 26 de kilometri împotriva curentului pe Dunăre într-un timp de 18 ore şi 30 de minute, o premieră.

Apreciat la nivel mondial

„Faptul că performanţa mea de pe Dunăre, o premieră mondială, a fost apreciată de specialiştii în domeniu şi validată prin votul publicului larg reprezintă un lucru extraordinar pentru mine, dar şi pentru tot ceea ce înseamnă mişcarea sportivă. Mă bucur foarte mult că performanţa anului 2021 la înotul în ape deschise a fost stabilită de un român care trăieşte în Petroşani, la poalele Muntelui Parâng”, a declarat Avram Iancu.

Este pentru prima dată în istoria premiilor WOASA când titlul mondial “Performance of the Year (2021)” ajunge în România.

Este o performanţă deosebită

„După opt ani de înot extrem în apele învolburate ale lumii, am reuşit să realizez cea mai mare performanţă în domeniu, ducând numele României pe cea mai înaltă treaptă a recunoaşterii internaţionale. Mă bucur să ştiu că revoluţia românească pe care am pornit-o la înotul în ape deschise în 7 august 2014 a determinat şi pe alţi români să înoate şi să dezvolte acest sport. Specialiştii de la WOWSA, cărora le mulţumesc, au sesizat performanţa mea unică şi au nominalizat-o ca atare. Marele merit al acestei victorii este al tuturor românilor care m-au votat!”, a completat Iancu.

Care este secretul?

Ce l-a determinat pe bibliotecarul din Petroşani să fie implicat, după traversarea Canalului Mânecii, în atâtea perfomanţe extreme?

„După marea reuşită de la Canalul Mânecii am observat că o parte însemnată a românilor rezonează cu ceea ce fac eu. A fost un parcurs firesc ca, în timp, să-mi doresc să realizez şi alte curse de înot extreme. Am reuşit să înot, în premieră mondială, tot fluviul Dunărea în 89 de zile, fără costum de neopren, mergând pe urmele ‘Pilotului de pe Dunăre’ din cartea lui Jules Verne. Sunt primul şi singurul om care a înotat un fluviu fără să folosească un costum de protecţie. Nu a fost uşor, am avut destule peripeţii, dar şi pericole de înfruntat. Am înotat chiar şi cu o rană deschisă pe piept, după ce m-am lovit de un ciot de lemn aflat pe fundul apei”,a  spus Iancu.

De la Polul Nord, la Dunăre

Ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord a arătat că Avram Iancu are şi alte calităţi.

„În timpul fără de sfârşit în care am parcurs înot toată Dunărea, mi-au trecut prin cap nenumărate idei şi întrebări. Una dintre ele a fost aceasta: oare un om care înoată 3.000 de kilometri poate să termine şi celebra cursă de 620 de kilometri de la Cercul Polar? Ca să aflu răspunsul a trebuit să merg acolo şi să văd. În anul 2019 nu doar că am terminat această cursă, dar am şi urcat pe treapta a treia a podiumului. Deci, se poate! Obişnuit fiind să înot fără costum de neopren în cele mai reci ape, am reuşit să rezist şi la temperaturi de minus 30 de grade. La Cercul Polar nu am înotat, dar am alergat pe un fluviu îngheţat, trăgând după mine o sanie de 25 de kilograme în care aveam echipamentul de concurs”, a explicat Avram Iancu.

Anul provocărilor

Anul 2022 va fi unul plin de provocări pentru bibliotecarul din Petroşani, care şi-a propus să traverseze înot Lacul Balaton, din Ungaria. „Îmi mai doresc să înot tot Braţul Chilia, pe Dunăre. Braţele Sulina şi Sf. Gheorghe le-am înotat deja şi cred că ar fi frumos să le termin pe toate trei”, a punctat Iancu.

În final, acesta le-a mulţumit tuturor românilor pentru încredere şi sprijinul acordat în înfruntările sale cu apele.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate