.

Victimele cele mai mari explozii din Valea Jiului, comemorate la Livezeni

Victimele celei mai mari explozii consemnate în subteranul unei exploatări miniere din Valea Jiului, au fost comemorate în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Mina Livezeni, în prezenţa autorităţilor, administraţiei Complexului Energetic Valea Jiului şi ale rudelor celor dispăruţi.

Este vorba de 53 de mineri, salvatori mineri şi militari care au murit într-un accident de muncă la Mina Livezeni, pe 29 noiembrie 1980.

În curtea Minei Livezeni, la monumentul ridicat în memoria victimelor din subteran, au fost depuse coroane de flori şi a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor care au pierit în urmă cu 43 de ani.

“Ca în fiecare an, alături de colegii din Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Valea Jiuli, ziua de 29 noiembrie ne reuneşte în jurul monumentului ridicat în cinstea şi amintirea celor 53 lucrători în cărbune, mineri şi militari în termen. Sacrificiul şi memoria lor rămân parte a istoriei locurilor şi a unei meserii de lungă tradiţie, greu încercată, dar şlefuitoare de caractere puternice”, a menţionat Cristian Roşu, din partea CEVJ.

Pe 29 noiembrie 1980, la Mina Livezeni au avut loc două explozii succesive în subteran, 43 de persoane – 38 de mineri şi 15 militari în termen, fiind ucise, în timp ce alte 77 au fost grav rănite.

Potrivit mărturiilor vremii, prima deflagraţie s-a produs în seara zilei de 29 noiembrie 1980 şi a prins în subteran câteva zeci de mineri. Ulterior, în subteran au intrat salvatorii mineri, după ce se declarase stare de avarie, însă şi aceştia au fost surprinşi de o altă explozie, la fel de puternică.

Gravitatea accidentului de muncă a fost ascunsă, la acea vreme, în datele oficiale fiind consemnate doar 43 de victime, pentru a nu fi declarat doliu naţional, aşa cum prevedea legea pentru situaţiile în care, în accidente colective mureau peste 50 de persoane. De asemenea, cenzura a cerut ca accidentul de muncă de la Mina Livezeni să fie consemnat în presa vremii la o importanţă mai mică, astfel că primele informaţii despre acesta au apărut doar după data de 1 decembrie.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate