.

Statuia Reginei Maria – dezvelită de 1 Decembrie

Statuia Reginei Maria, unul dintre cei mai îndrăgiţi membri ai Familiei Regale, a fost dezvelită oficial la Deva, cu ocazia Zilei de 1 Decembrie.

Amplasată în Centrul Istoric al Devei, în zona Palatului Administrativ şi a Parcului Cetate, statuia devine un reper cu valoare istorică a municipiului Deva, dar şi pentru România, pentru că Regina Maria și-a adus o contribuție importantă și recunoscută pe plan național și internațional la realizarea obiectivelor naționale ale ţării noastre, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Dragostea Reginei Maria pentru România și români este de netăgăduit, dovadă și testamentul spiritual lăsat de regină poporului român: ,,Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”.

Statuia Reginei Maria amplasată la Deva este realizată din bronz și are o înălțime de 5 metri, cu tot cu soclu, iar postamentul este placat cu piatră naturală de tip Vratza. Pe fiecare fațetă a soclului, artistul plastic a realizat câte un basorelief ornamental din bronz, cu scene reprezentative din viața Reginei.

Statuia a fost realizată de artistul plastic Ștefan Bințințan, sculptor din municipiul Alba Iulia care a câștigat concursul de soluții organizat de administrația publică locală pentru realizarea statuii reprezentând pe Regina Maria a României.

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate