.

Un nou proiect de promovare a județului Hunedoara pentru Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat

Asociația de Turism Retezat implementează în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Geoparcul Internațional UNESCO, Societatea Română de Sălbăticie, Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara și Asociația Drag de Hațeg, în perioada 1 iunie – 15 octombrie 2021, proiectul “Adaptarea, completarea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare în ariile protejate din Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat”, finanțat de către MOL România și Fundația pentru Parteneriat, prin Programul Spații verzi.

Scopul proiectului îl constituie reabilitarea, adaptarea și completarea unor elemente de infrastructură din ariile protejate de pe teritoriul Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, iar obiectivele sunt următoarele:

  1. Adaptarea, completarea și reabilitarea expoziției Casa Geoparcului, situată în orașul Hațeg

Casa Geoparcului este cel mai important obiectiv din orașul Hațeg, prin urmare este de cele mai multe ori primul contact al vizitatorilor cu teritoriul Destinației. Din acest motiv, expoziția, concepută în 2014, are rolul de a face o introducere a teritoriului și a-i determina pe vizitatori (acum sau cu altă ocazie) de a rămâne cel puțin trei zile în Destinație. Într-un an obișnuit, Casa Geoparcului este vizitată de aproximativ 6000 de persoane, iar intrarea este gratuită.

  • Crearea unui traseu tematic în zona Cioclovina – Ponor – Râu Bărbat, pe teritoriul comun al Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului

Traseul uneşte 3 arii naturale protejate, Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului și se oprește la intrarea în Parcul Național Retezat, plus un geoparc internațional UNESCO, Geoparcul Țara Hațegului, toate făcând parte parțial sau total din Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat. Deși foarte aproape una de alta, aceste arii protejate au locuri cu povești geologice, naturale și culturale diferite și interesante care se completează una pe alta. Pentru a putea parcurge tot traseul sunt necesare cel puțin 2 zile, astfel vizitatorii vor trebui să se cazeze în zonă cel puțin 2 nopți dacă doresc să parcurgă doar acest traseu.

  • Reabilitarea și dotarea infrastructurii de vizitare de la Casa Vulcanilor – Densuș

Sunt vizate schimbarea unor panouri și a unui banner, precum și achiziționarea unor dotări pentru Observatorul de Păsări, amenajat în 2019 prin intermediul Destinației.

  • Completarea traseului tematic pentru persoanele cu dizabilități „Natura lângă noi”, situat la Nucșoara, în curtea sediului Administrației Parcului Național Retezat

La acest moment, traseul se adresează în special persoanelor cu dizabilități locomotorii, iar prin montarea plăcuțelor informative transpuse în limbaj Braille urmărim creșterea gradului de adresabilitate unui nou tip de vizitatori – persoanele cu deficiențe de vedere.

  • Mentenanța și suplimentarea marcajelor pentru traseele de cicloturism din Destinație

Se urmărește monitorizarea atentă a rețelei de trasee de cicloturism și înlocuirea și/sau suplimentarea marcajelor montate în teren pentru siguranța turiștilor.

Valoarea proiectului este de 46872,5 lei.

Scopul Asociaţiei de Turism Retezat (ATR) este dezvoltarea şi promovarea unui turism durabil în zona Țara Hațegului – Parcul Naţional Retezat care să aducă beneficii economice zonei şi să contribuie la conservarea şi protejarea valorilor naturale, istorice, culturale şitradiţionale. Până la promovareaintensă a zonei, avemșivomaveaîncămulttimp de acumînainte de construitsau de îmbunătățitinfrastructuraturistică, pentru ca cei care ajungînDestinațiesă se bucure de o experiență de neuitatșisă fie motivațisărevină” – Anca Rusu, manager Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat.

Începând din 2015, ATR este unitatea de management a Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, structură certificată de către Ministerul Turismului din anul 2016. În vederea dezvoltării și promovării, Destinația este susținută financiar de către Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat. Acesta este cel mai important proiect derulat de către ATR, în care o contribuție importantă îl are și parteneriatul public-privat constituit, alcătuit din: Administraţia Parcului Naţional Retezat, Geoparcul Internațional  UNESCO ŢaraHaţegului – Universitatea din Bucureşti, Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi “Decebal” Hunedoara, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Colegiul Naţional “I.C. Brătianu” Haţeg, nouă Unități Administrativ – Teritoriale din ŢaraHaţegului, Asociaţia Intercomunală ŢaraHaţeguluişi mai mulți operatori în turism.

Prin activităţile pe care le desfăşoară, asociaţia se adresează atât turiştilorinteresaţi de întreaga ofertă a ŢăriiHaţeguluişi parcurilor naționale/naturale partenere, precum și elevilor din şcolilejudeţului Hunedoara şi nu numai, pasionați de turism, tradiţii, dobândirea de abilităţi care să le permită manufacturarea de obiecte tradiţionale în mod organizat, sau producătorilor locali de produse tradiţionale din ŢaraHaţeguluişi membrilor comunităţilor din acestă zonă.

Pentru mai multe detalii:

Anca Rusu – Asociația de TurismRetezat / Manager DestinațiaEcoturisticăȚaraHațegului – Retezat, coordonatorproiect

0747 779 769

[email protected]

Pentru fotografii:

www.turismretezat.ro

www.facebook.com/ecothr

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate