.

Toamna Culturii Japoneze la Universitatea Politehnica Timișoara

Cu o istorie îndelungată și o profunzime rar întâlnită, cultura japoneză a intrigat și fascinate oamenii de-a lungul secolelor, datoritărafinamentuluisău și a rădăcinilor sale milenare. Într-o încântătoare armonie între tradițiile antice și transformarile moderne si contemporane, cultura japoneză deschide o poartă spre un univers captivant.

Timisorenii apreciază mult cultura japoneză, dovadă fiind succesul peste așteptări de care s-au bucurat evenimentele organizate de Universitatea Politehnica Timișoara în ultimii ani pe această temă: cursuri de limba japoneză, expoziții de chimonouri, recitaluri de poezie, seri de film, prezentări de burse și oportunități de studii în Japonia și multe altele.

După primele cursuri de limba japoneză susținute de fostul ambasador al Japoniei în România, dl. Kanji Tsushima, ștafeta a fost preluată de prof. dr. Camelia Nakagawara, niponolog cu studii postuniversitare la Universitatea Columbia (Teachers College) din New York și Universitatea din Chicago (PhD în Limbi și Civilizații Est-Asiatice) și cu o îndelungată experiență de cercetare și predare la nivel universitar, atât în Japonia cât și în SUA.

În acest an universitar, în care Timisoara a devenit Capitală Europeană a Culturii, și totodata anul în care sărbătorim 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri a Școlii Politehnice timisorene, Universitatea Politehnica a hotărât înfiintarea Centrului de Arta și Tehnologie pentru Colaborarea cu Japonia, al cărui obiectiv esențial este creșterea conexiunilor dintre Universitatea Politehnica siJaponia.

Noul centru, supranumit „Jutsu”, un termen ce poate însemna atât artă, cât și tehnologie, va adduce artele (și,prin extensie, științele umaniste) și tehnologia (și, prin extensie, științele exacte), într-un dialog menit să genereze idei noi și să atingă orizonturi creative inedite. Obiectivulcentruluieste de a fi, înfelulacesta, și un „hub” pentru inițiative interdisciplinare, darși o umbrelă deschisă tuturor activităților artistice, tehnice sau științifice legate de Japonia, sau realizate fie încolaborare cu entitati academic sau ale industriei din Japonia, fie cu sprijinul acestora.

După lansarea unei noi sesiuni de cursuri de limbași culturajaponeză,saptamanaaceasta, centrul „Jutsu”anunță o adevăratătoamnăculturalăjaponeză la Universitatea Politehnica Timișoara, care marcheazăși inaugurareacentrului, daresteși parte dinevenimentele Timișoara CapitalăEuropeană a Culturii 2023.

Toți cei interesați să descopere tainele lumii nipone sunt invitați să participe, în perioada 30 octombrie – 30 noiembrie 2023, la „Toamna Culturii Japoneze la UPT”, proiect finantat de Municipiul Timisoara, prin Centrul de Proiecte,încadrulFonduluipentrunevoiculturale de urgență. Este o ocazieunică de a realiza o incursiuneînlumeajaponeză, pentruaexplora și înțelege, într-un mod autentic și creativ, aceastăcultură.

Programuldetaliat al evenimentuluiesteurmătorul:

Luni, 30 octombrie, Biblioteca UPT

18:00 – Deschidereasolemnă a „ToamneiCulturii Japoneze la UPT”: Vernisajulexpoziției de kimono-uri și origami, „Valuri de Mătase, Pliuri de Hârtie”;

19:00 – Demonstrație și atelier de origami cu participareapublicului.

Marți, 31 octombrie, Biblioteca UPT

18:30 – TeatruKamishibai: „Urashima Taro”, versiuneajaponeză a basmului „Tinerețefărăbătrânețe și viațăfără de moarte”.

Miercuri, 1 noiembrie, Biblioteca UPT

18:30 – Prezentare: „Japonia – Locuri și Peisaje” (o comparațieîntrelocuri din Japonia și reprezentarea lor înstampe).

Joi, 2 noiembrie, Biblioteca UPT

18:00 – Ceremonia de inaugurare a Centrului de Artă și TehnologiepentruColaborarea cu Japonia, înprezențaExcelenței Sale, DomnulAmbasadorHiroshi Ueda; (accesdoar pe baza de invitație)

19:30 – Proiecție de film anime: „CopiiiOceanului” (Kaijū no Kodomo).

Vineri, 3 noiembrie, Biblioteca UPT

17:00 – AmbasadaJaponiei: prezentareaoportunităților de burse oferitestudenților de cătreguvernulJaponiei;

18:30 – Proiecție de film: „Eu mădescurcsisingură” (Ora orahitori de igumo).

Duminică, 5 noiembrie, MuzeulApei

11:00 – 14:00 – Prezentaredespreistoriafilmeloranime; Atelier de origami; Joc cu evantaie; Îmbrăcareînkimono (necesităînregistrareprealabilă).

Duminică, 12 noiembrie, MuzeulApei

10:00 – 11:30 – Prezentaredesprepoezia waka, colecția de poezieHyakunin Isshu și competiția uta-garuta, urmată de un recital trilingv de poezie.

Joi, 23 noiembrie, Biblioteca UPT

19:00 – 20:00 – „Japonia: ora de lectură”, o prezentare de cărțijaponeze și despreJaponia, urmată de o discuțiedeschisă cu publicul.

Joi, 30 noiembrie, Biblioteca UPT

19:00 – 20:00 – Teatruimprovizatprezentat de cursanți și studenți ai programului de limbă și culturăjaponeză al centrului “Jutsu”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate