.

Termocentrala Mintia începe, de JOI SEARĂ, să livreze căldură în Deva

Două garnituri de tren cu cărbune au fost aduse în depozitul termocentralei.

După o săptămână în care apa caldă şi căldura au lipsit în municipiul Deva, Termocentrala Mintia şi-a reluat activitatea, întreruptă din cauza lipsei de cărbune din Valea Jiului. În depozitul termocentralei au intrat două garmituri de tren încărcate cu huilă energetică şi se speră ca ritmul să fie menţinut, fără să se mai ajungă la sincope de genul celei întâmplate săptămâna trecută.

Potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, în cursul zilei de joi a fost reluată furnizarea agentului termic, acesta ajungând, în această seară, în parametri normali de funcţionare. Prin urmare, ar trebui ca de vineri să nu mai fie probleme cu asigurarea căldurii în apartamentele din Deva şi apoi în şcolile din oraş.

În linie dreaptă pentru separare

În ceea ce priveşte discuţiile referitoare la viitorul Complexului Energetic Hunedoara, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc, a menţionat că documentele necesare separării Termocentralei Mintia şi formării unei alte entităţi economice vor trebui să fie gata până la sfârşitul lunii martie.

„La sfârşitul lunii martie va trebui să intrăm în linie dreaptă cu separarea termocentralei. Apoi va trebui să parcurgem doar chestiuni de procedură”, a explicat Iştoc.

El a menţionat că au fost depuse, din nou, actele la Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara în vederea obţinerii autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Mintia, după ce o primă documentaţie înaintată de CEH a primit aviz negativ.

Datorii uriaşe

Dincolo de aceste veşti, situaţia Complexului Energetic Hunedoara este una dificilă. Cu datorii de un miliard şi jumătate de euro, unitatea economică a generat, an de an, restanţe la bugetul stat. Costurile de producţie pentru un MWh se ridică acum la circa 600 de lei, din care 65% reprezintă cheltuiala cu munca vie.

Potrivit dezvăluirilor făcute de Sindicatul Solidaritatea Hunedoara în cadrul unei întâlniri ce a fost organizată la sediul Consiliului Judeţean, Valea Jiului poate asigura acum cărbunele pentru cinci zile de funcţionare normală pe săptămână. Ar mai fi necesare două trenuri de cărbune din alte surse, însă furnitozii solicită banii înainte.

Pe de altă parte, directorul general al CEH, Samuel Dioane, afirma că este nevoie de investiţii de circa 100 de milioane de lei în termocentrale şi de 200 milioane de lei în minele de cărbune din Valea Jiului. „Singurele care pot asigura stabilitatea energetică a unei ţări sunt termocentralele”, argumenta acesta necesarul de investiţii, menţionând, totodată, că CEH funcţionează pe o piaţă „nedreaptă” în care energia hidro şi cea eoliană se vinde cu 80 lei/MWh, de şase ori mai ieftin faţă de cea produsă în termocentrala Mintia.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate