.

Sinagoga din Deva a fost reinaugurată

Duminică a fost un moment emoționant și important în viața comunității evreilor din Deva, un eveniment cu o însemnătate specială: reinaugurarea Sinagogii, declarată monument istoric, cunoscută și sub denumirea de Templul Mare.

Sinagoga a fost construită în secolul XIX, în jurul anului 1897, după cum atestă o inscripție aflată pe treptele uneia dintre scări, și este opera arhitectului Ignațiu Mahler.
Între anii 1905-1907, Sinagoga a fost reclădită în forma care există și în prezent.

Clădirea a fost renovată în anii 2003-2004 cu fonduri alocate de Primăria Deva.

Bazele comunității evreiești din Deva au fost puse în anul 1851 (sau în anul1858, după unele surse). Vedel Shamuel este cel mai vechi rabin cunoscut în Deva. În anul 1939, în Deva existau aproximativ 900 de evrei.

Comunitatea s-a implicat în nenumărate acțiuni caritabile, realizate în sprijinul întrajutorării persoanelor nevoiașe și copiilor, iar familiile de evrei Seiger și Blum, care erau foarte bogate, au contribuit substanțial la dezvoltarea comunității.

Cu timpul, din păcate, din cauza valurilor istoriei, numărul familiilor de evrei s-a împuținat, cei mai mulți evrei au plecat în Israel.

Din anul 2011, sinagoga a rămas în grija președintelui Liviu Lăcătușu și a comunității evreilor deveni.

Sinagoga este un exemplu de simplitate, frumusețe și istorie.

“Astăzi, sinagoga își recapătă locul cuvenit printre clădirile istorice ale Devei. În urma lucrărilor de reabilitare şi conservare realizate, monumentul de cult din centrul Devei va putea găzdui din nou diverse activităţi culturale, muzeistice, expoziţionale etc. Cu ocazia sărbătorilor importante, membrii comunității se vor putea întâlni la sinagogă.

O clădire este importantă prin arhitectura sa, prin vechime, dar valoarea acesteia este cu mult mai mare, atunci când este un locaș de închinare, o casă de rugăciune către Dumnezeu. Un locaș de cult este important în viața unei comunități, este un loc al celor care se regăsesc în aceeași credință, un loc de manifestare a apartenenței la o comunitate religioasă.
Sinagoga reinaugurată astăzi este un exemplu în acest sens.

Dragi membri ai comunității evreiești, ai comunității devene, sinagoga a renăscut astăzi, și odată cu ea, comunitatea dumneavoastră.
Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe dumneavoastră și acest locaș de închinăciune!”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva, prezent la inaugurare.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate