.

Salon de pictură. „Omagiu la 90 de ani de la nașterea lui Liviu Lăzărescu”

Comunitatea prietenilor maestrului Liviu Lăzărescu organizează, la „Spațiul expozițional – Sinagoga”, în perioada 04 – 14 april 2024, „Expoziție omagială la 90 de ani de la naștere”. Evenimentul reunește lucrări din diverse colecții personale.

Vernisajul „Expoziției omagiale Liviu Lăzărescu” va avea loc joi, 4 april 2024, începând cu ora 18 în spațiul expozițional Sinagoga de lângă Cetatea Orăștie.

Prezentarea lucrărilor maestrului Liviu Lăzărescu oferă prilejul unei frumoase incursiuni prin opera sa, în diferite etape, cunoscând, astfel, o personalitate complexă, dar a cărei constantă a fost dintotdeauna aceeași: luminozitatea.

Opera picturală a lui Liviu Lăzărescu realizează o originală sinteză stilistică în care sunt repuse în drepturi dimensiunile picturii din totdeauna: iconicitatea, simbolismul, metafora, picturalitatea, substanţa reflexivă, meditativă şi vizionară, cu trimiteri spre transcendenţă, spiritualitate, omenesc şi mistică. Tonalitatea generală fiind un fel de lirism expresionist, definit de pictor drept o „reîntoarcere la emoţie, la omenesc și la spiritual’.

Face pictură religioasă dar nu în sens canonic, ci liber, în spiritul unei autentice trăiri a credinţei, cu duioşii şi dureri omeneşti exprimate simplu, emoţionant, cu o anume umilitate, mai ales în naturile moarte cu icoană ţărănească.

Numeroasele sale tablouri cu flori trădează un colorist îndrăzneţşi rafinat. Aici şi în peisaje, mai ales în cele de iarnă şi în „vederile veneţiene”, e înclinat spre o încărcare metaforică sau simbolică a cromaticii, adăugându-i, adeseori, surprinzătoare valenţe dramatice şi savori ale picturalităţiişi ale senzualităţii tuşei.

Ca portretist, reinventează genul printr-o nouă modalitate de a reda personajul, definindu-i universul prin mijloace plastice, metaforic. Neobişnuit de numeroasele sale reprezentări picturale ale unor figuri ilustre constituie prima noastră galerie de portrete, prima de aceasta amploare de la noi – parte din ele putând alcătui un original panteon naţional.

Vă așteptăm la vernisajul „Expoziției omagiale Liviu Lăzărescu” va avea loc joi, 4 april 2024, începând cu ora 18 în spațiul expozițional Sinagoga de lângă Cetatea Orăștie, pentru călătorii împreună în lumea pictată din sufletul lui Liviu Lăzărescu. Și nu uitați: – Fără cultură suntem doar un cult hrănit de ură!

Expoziția rămâne deschisă între, 5 – 14 april, între orele 11-15 și 18-21.

Dan Orghici

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate