Mini reactoarele nucleare experimentale ne vor costa peste nouă miliarde de dolari.
România este singura țară din Europa care a acceptat amplasarea de mini reactoare nucleareexperimentale, pe teritoriul său. Nuclearelectrica a semnat, în 2019, un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power, în baza căruia, în România, se va construi primul minireactor nuclear (SMR) pe amplasamentul fostei Termocentrale Doicești, județul Dâmbovița. Proiectul de design, adică desen tehnic pe calculator al mini reactorului nuclear, a fost aprobat de cei din SUA, în luna ianuarie a acestui an, cu nu mai puțin de 17 derogări de la reguli.
Nu există, încă, un prototip construit al acestor mini reactoare nucleare. Practic, România devine o țară experiment pentru mini reactoarele companiei americane NuScale. Cel mai sfidător lucru este, însă, că acest experiment va fi făcut pe banii noștri, ai românilor. În mod corect, astfel de experimente se fac din banii companiilor care doresc să le implementeze, contra unor sume de bani care se achită drept garanție. La noi, totul este pe dos! Ni se spune că România, adică românii, vor fi împrumutați de către băncile americane cu patru miliarde de dolari, pentru început, ca să le plătim tot lor aceste mini reactoare și să fim țară de test pentru ele.
Domnule Iohannis și Domnule premier Ciucă, vă rog să ne răspundeți la următoarele întrebări:
1. De ce a fost ales Doiceștiul pentru amplasarea acestor reactoare? Unde este studiul de fezabilitate pentru alegerea acestui amplasament?
2. Amplasamentul Doicești nu aparține Statului Român. A fost vândut de către Statul Român și aparține unei firme private: Nova Power & Gas. Cum se poate ca o investiție de peste 9 miliarde de dolari, din bani publici, să fie amplasată pe o proprietate care nu aparține Statului Român?
3. Cum a ajuns Nova Power & Gas să dețină 50% din acțiunile RoPower (o companie a Nuclearelectrica)? Nova Power & Gas va contribui cu 50% la costurile de investiții de miliarde de euro?
4. Cum a ajuns o firmă privată care nu are nicio experiență în dezvoltarea, construcția și operarea unei centrale nucleare să fie viitoare beneficiară a uneia dintre cele mai mari investiții de stat din România?
5. Care este motivația logică pentru care ne angajăm să plătim 9.3 miliarde de dolari pentru 462 MW putere instalată, bani cu care am putea construi o capacitate de patru ori mai mare în putere instalată cu reactoare clasice precum cele de la Cernavodă?
6. De ce trebuie să se împrumute românii și generațiile viitoare cu atât de mulți bani, când nu avem nevoie? România are alte resurse, mult mai ieftine, care ne-ar putea furniza un cost redus și competitiv la energie pentru a atrage companii străine să investească la noi în țară. Nu există niciun motiv pentru care România să cheltuiască atât de mulți bani și să împovăreze generațiile viitoare pentru un tip de energie de care nu avem nevoie!
7. Ce garanții am primit de la partea americană în caz de dezastru și accident nuclear?
Cerem ca organele abilitate să se sesizeze și să investigheze cum a ajuns o firmă privată să dețină 50% din proiectul nuclear de miliarde de euro pentru care vor plăti tot românii, în fiecare lună, prin costuri mari la facturile de energie.
Deputat Anamaria Gavrilă
Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA